Robertina Šebjanič (SI) Aurelia 1+Hz / proto viva generator

Instalacija, 2014.

Projekt Aurelia 1+Hz / proto viva generator bavi se mogućnostima supostojanja živih bića i strojeva. Za razliku od robota, koje pokreće digitalna umjetna inteligencija, ovaj projekt koristi živi organizam kako bi procesuirao “životnost” jednostavnog stroja.

U doba Šestog izumiranja vrsta, meduze već više od 500 milijuna godina plutaju svjetskim morima i oceanima, a da nikada nisu bile ugrožene te stoga predstavljaju savršen evolucijski arhiv, ukazujući na potencijalne korake koje bi budućnost mogla napraviti. Dugovječnost meduza – neke su čak besmrtne kao vrsta – budi iskonske ljudske misli o vječnom životu, o mitskoj potrazi za izvorom mladosti i o besmrtnosti.

Sve bolji životni uvjeti u tehnološki naprednom svijetu omogućuju nam da živimo znatno dulje nego u prošlosti. No koliko dugo je dovoljno dugo? Čini se da je odgovor na to pitanje u rukama kozmetičke i farmaceutske industrije, koje koriste moć biopolitike i kapitala kako bi podijelile naše društvo na one koji su u mogućnosti produžiti svoj život i one koji naprosto pokušavaju opstati. Povijesne taktike civilizacija koje su nastojale osigurati besmrtnost uspoređuju se s današnjim biotehnološkim mogućnostima stvarnog dizajniranja i nadziranja života, zahtijevajući novo, kritičko redefiniranje društvenih vrijednosti.

programiranje i savjetovanje: Slavko Glamočanin
dizajn mehaničkog dijela i savjetovanje: Miha Presker
biološki dio i savjetovanje: Kristijan Tkalec

savjetovanje: prof. dr. Alenka Malej (Stanica za morsku biologiju u Piranu, Slovenija)
produkcija: Gallery Kapelica & Zavod Praksa, 2014
Projekt su podržali Ministarstvo kulture Republike Slovenije i Ured za kulturu Grada Ljubljane.

Robertina Šebjanič (SI)

Robertina Šebjanič djeluje na razmeđi humanističkih i prirodnih znanosti. Njezino umjetničko istraživanje već je nekoliko godina usmjereno na područje živih sustava (bio-umjetnost), šuma/zvuka i ambijentalnih imerzivnih okoliša. Kontekst njezinih ideja i koncepcija često se ostvaruje u suradnji s drugim autorima, interdisciplinarno i neformalnu integrirano u njezinu radu. Članica je organizacija Hackteria Network, Ljudmila, UR Institute i Theremidi orchestra.

Izlagala, izvodila i predstavljala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kao što su Le Cube / Decalab, Pariz; Ars electronica / Stadtwerkstatt, Linz; Touch Me Festival, Zagreb; Eyebeam & CT-SWaM, New York; Poolloop, Zürich; Bandits-Mages, Bourgers; PORTIZMIR#3 - Triennale of Contemporary Art, Izmir; Kiblix Festival, Maribor; Galerija Kapelica, Ljubljana; Prima Gallery, Berlin; Paraflows Festival, Beč; Liwoli Festival, Linz; Galerija SC, Zagreb; Netaudio Festival, London; Galerija Alkatraz, Ljubljana; Haip Festival, Ljubljana; Amber Festival, Istanbul; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Galerija KiBela-Kibla, Maribor; SCCA, Ljubljana; Pixel Festival, Bergen; Galerija Škuc, Ljubljana; +MSUM U3, 7. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji, Ljubljana; Device_art 3.009, Zagreb i drugdje.

Kontakt:

robertina.sebjanic@gmail.com
robertina.net