Robertina Šebjanič (SI) Aurelia 1+Hz / proto viva generator

Instalacija, 2014.

Projekt Aurelia 1+Hz / proto viva generator bavi se mogućnostima supostojanja živih bića i strojeva. Za razliku od robota, koje pokreće digitalna umjetna inteligencija, ovaj projekt koristi živi organizam kako bi procesuirao “životnost” jednostavnog stroja.

U doba Šestog izumiranja vrsta, meduze već više od 500 milijuna godina plutaju svjetskim morima i oceanima, a da nikada nisu bile ugrožene te stoga predstavljaju savršen evolucijski arhiv, ukazujući na potencijalne korake koje bi budućnost mogla napraviti. Dugovječnost meduza – neke su čak besmrtne kao vrsta – budi iskonske ljudske misli o vječnom životu, o mitskoj potrazi za izvorom mladosti i o besmrtnosti.

Sve bolji životni uvjeti u tehnološki naprednom svijetu omogućuju nam da živimo znatno dulje nego u prošlosti. No koliko dugo je dovoljno dugo? Čini se da je odgovor na to pitanje u rukama kozmetičke i farmaceutske industrije, koje koriste moć biopolitike i kapitala kako bi podijelile naše društvo na one koji su u mogućnosti produžiti svoj život i one koji naprosto pokušavaju opstati. Povijesne taktike civilizacija koje su nastojale osigurati besmrtnost uspoređuju se s današnjim biotehnološkim mogućnostima stvarnog dizajniranja i nadziranja života, zahtijevajući novo, kritičko redefiniranje društvenih vrijednosti.

programiranje i savjetovanje: Slavko Glamočanin
dizajn mehaničkog dijela i savjetovanje: Miha Presker
biološki dio i savjetovanje: Kristijan Tkalec

savjetovanje: prof. dr. Alenka Malej (Stanica za morsku biologiju u Piranu, Slovenija)
produkcija: Gallery Kapelica & Zavod Praksa, 2014
Projekt su podržali Ministarstvo kulture Republike Slovenije i Ured za kulturu Grada Ljubljane.

Robertina Šebjanič (SI)

Robertina Šebjanič umjetnica je čiji rad istražuje biološke, kemijske, (geo)političke i kulturne stvarnosti vodenih okoliša i utjecaj čovječanstva na druge organizme. U svojoj analizi antropocena i njegova teorijskog okvira, umjetnica se koristi pojmovima „akvatocen” i „akvaformiranje" za označavanje ljudskog utjecaja na morski okoliš. Njezini su radovi osvojili nagrade i nominacije na natjecanjima Prix Ars Electronica, STARTS Prize, Falling Walls i Re:Humanism.Izlagala je i nastupala na samostalnim i skupnim izložbama i mjestima kao što su: ZKM (Karlsruhe), CCCB (Barcelona), Galerija Cukrarna (Ljubljana), Matadero (Madrid), WRO Media Art Biennale (Wrocław), Ars Electronica (Linz), Device_art festival u organizaciji udruge KONTEJNER, Močvara (Zagreb), Art Laboratory (Berlin), Eastern Bloc (Montreal), Laboratorio Arte Alameda (Ciudad de México), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), MONOM (Berlin), Le Cube (Paris), Eyebeam (New York), CAAM – Atlantic Center of Modern Art (Gran Canaria) i mnoga druga.


robertina.net