Paula Nishijima (BR/NL) Plug-in Habitat

Multimedijska instalacija, 2022. – u tijeku

Plug-in Habitat temelji se na pitanju koje je 1960-ih postavila neofuturistička arhitektonska grupa Archigram: što bi se dogodilo kada bi se cijela urbana okolina mogla programirati i strukturirati u smjeru promjena? Pojam arhitekture koja se prilagođava promjenama utjelovljen je i u inteligenciji biljaka – njihova je struktura modularna i distribuirana, bez središnje kontrole, ali organizirana je suradnički i prilagođava se promjenjivim uvjetima u njihovu kontekstu.

U radu Plug-in Habitat Paula Nishijima istražuje adaptivne strategije biljaka kao i njihov odnos s drugim vrstama i okolišem. Umjetničko istraživanje prevedeno je u hibridni sustav koji povezuje jastučastu biljku koja se nalazi u Atlantskom botaničkom vrtu (Gijón, Španjolska), s dva umjetna modula – stvarajući stanište u koje se mogu uključiti i ukopčati živi i umjetni organizmi. Tehnička arhitektura sustava koristi mrežu LoRaWAN i Helium – decentraliziranu bežičnu IoT mrežu vezanu uz blockchain – za prikupljanje i pohranu podataka iz biljke.

Jastučaste biljke, poznate po tome da mogu regulirati vlažnost i temperaturu unutar svojeg 'jastuka' – stvarajući mikroklimatsko utočište za druge vrste – služe kao inspiracija za jedan od modula. Drugi dio inspiriran je trnjem i šiljastim strukturama biljaka. Oni su važni adaptivni alati koji ne samo da biljke brane od životinja biljojeda, već također pomažu u smanjenju gubitka vode.

Izložbeni moduli koriste unaprijed snimljene podatke dobivene od jastučaste biljke, koji ilustriraju kako se ona prilagođava promjenama u okolišu, a potom ih pretvaraju u kretanje i pulsirajuće svjetlo.

S obzirom na trenutne izazove s kojima se suočava ljudski i neljudski život na Zemlji, prilagodba je ključna u borbi s klimatskim promjenama i ekološkom krizom. Plug-in Habitat teži organskom, samoorganiziranom načinu izgradnje koji umjesto otpora prigrljuje promjene.

U suradnji s: Biomimetički laboratorij (Marlén López & Manuel Persa)
Znanstveni suradnik: Tobias Seidl (Westfälische Hochschule, Njemačka)
Biolozi iz Atlantskog botaničkog vrta: Francisco de Borja Jiménez-Alfaro i Eduardo Fernández Pascual (Sveučilište u Oviedu, Španjolska)
Inženjer sustava svemirske tehnike: Nicholas Lan
Telekomunikacijski programer: Alejandro Juan García
3D ispis: Moses-Gereon Wullweber (uz potporu Westfälisches Institut für Bionik, Njemačka)
Umjetnik zvuka: Ben Tupper
Grafička dizajnerica murala: Elisa Cuesta
Dokumentarni video: Nadia Penella

Plug-in Habitat realiziran je u sklopu rezidencijalnog programa European Media Art Platform u LABoral Centro de Arte y Creación Industrial, uz potporu potprograma Kultura Kreativne Europe Europske unije.

Paula Nishijima (BR/NL)

Paula Nishijima je brazilsko-japanska vizualna umjetnica čija je praksa usmjerena na istraživanje na raskrižju umjetnosti, znanosti i tehnologije. Bavi se istraživanjem kolektivnog, samoorganiziranog ponašanja živih sustava u prirodi i načinima na koje oni nadahnjuju suradničke, održivije i etičnije oblike odnosa između ljudi, ostalih živih organizama i okoliša. Njezina umjetnička istraživanja pretočena su u različite medije poput videa, fotografije i bio umjetnosti. Nedavne izložbe uključuju WRO Biennale (Wroclaw, Poljska); Plug-in Habitat (LABoral Centro de Arte, Gijón, Španjolska); Here and Now, Media Art Festival (Leeuwarden, Nizozemska, 2021.); Teachable Moment (Stove Works, Chattanooga, SAD, 2020.). Magistrirala je umjetnost i kulturu na Sveučilištu u Leidenu u Nizozemskoj, a preddiplomski studij umjetnosti završila je na Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho u São Paulu u Brazilu. Članica je kolektiva FRIEC, globalne platforme za urbanu ekološku umjetnost koja se bavi odnosom čovječanstva prema prirodi kroz kulturu; Luv ‘til it Hurts, umjetničkog projekta o stigmi HIV-a; te Translocalia, mreže umjetnika, kustosa, dizajnera i profesionalaca iz različitih domena koji promišljaju budućnost kroz umjetnost.

paulanishijima.com