Mladen Tomić (HR) Abacus Ludens

interaktivna audiovizualna instalacija

Abacus Ludens, interaktivna audiovizualna instalacija. Od rođenja je igra utkana u naš život te čini sastavan dio svakodnevice. Igra čini i ostaje nam u sjećanju kao možda najveći dio djetinjstva, koji se prema pubertetu i odraslom životu gubi ili transformira u nove oblike razonode. Odrastanjem se odnos prema slobodnom vremenu mijenja, jer vremena imamo sve manje. No unatoč tome, igra uvijek nađe svoje mjesto, makar u fragmentarnom obliku.

Ideja za Abacus Ludens rodila se iz slučajne igre u produktivnom trenutku, spontanom spoznajom neočekivanog vizualnog i zvukovnog efekta puštanja podložnih pločica kroz šipku. Rad poziva da se trenutak igre nanovo oživi tako da sudionik, prolazeći kroz par nizova šipki, samostalno aktivira pokret puštanjem pločica. Prvobitne funkcije konstrukcijskih elemenata, nastalih s namjenom da čine dio mehanizma u kojem svaki element ima svoju ulogu, izgubljene su, prenamijenjene u objekte meditacije i razonode, instalaciju svedenu na jednostavnu razinu dijaloga među tih dvaju dijelova.

Mladen Tomić (HR)

Mladen Tomić rođen je 1988. u Zavidovićima, BIH. Studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu upisao je 2010. godine, smjer zrakoplovstva. Od 2014. radi za KONTEJNER, a slobodno vrijeme provodi slažući strojeve od odbačenih i pokvarenih uređaja. Živi i radi u Zagrebu.

grmlje@gmail.com