Dora Fodor (HR) JEKA, zvukovna pripovijetka

Višekanalna kompozicija, 2021.

„Jednom, upravo sada i uvijek iznova, ispustio se Glas u prostor koji je odjekivao i ponavljao se u beskonačnost. Svojim ponavljanjem prizvao je Jeku, mitološko biće svih vrlina i mana. U trenutku njihovog susreta, Jeka je ponijela Glas na putovanje spoznaja, promjena i usvajanja. Kroz taj put osvijetljeni su svi svjetovi i vrijeme te njihovi jezici i tijela. Na vrhuncu svog putovanja Glas ponovno nailazi na sebe. On je apsolut, on je Jeka. Višekanalna kompozicija Jeka rezultat je sudjelovanja u edukativnim programima udruge KONTEJNER - radionice i rada u višekanalnom studiju pod vodstvom te u suradnji s inženjerom elektroakustike i umjetnikom Miodragom Gladovićem.

Suradnica: producentica Ivona Eterović

Hvala: Jerko Jurin

Rad je naručio i producirao KONTEJNER u sklopu projekta Re-Imagine Europe, sufinanciranog sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa.

Dora Fodor (HR)

Dora Fodor je vokalistica, izvođačica i audiovizualna umjetnica rođena 1993. u Zagrebu gdje je završila preddiplomski studij Modnog dizajna na Tekstilno tehnološkom fakultetu te diplomski studij Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti. Pohađala je srednju glazbenu školu Fran Lhotka u Sisku, smjer operno pjevanje, gdje se prvi put susreće s istraživanjem vokalnih struktura i tehnika. Njezino glavno umjetničko polje interesa je prijevod emocija u vokalne strukture, tj. korištenje tehnika vizualizacija i osvještavanja unutarnjih međuprostora koje zatim interpretacijama prenosi u vanjske oblike i zvukove.Dosadašnje umjetničko i glazbeno iskustvo Fodor je stekla kroz suradnje s Valentom Samardžijom na projektu NT Wave te kroz improvizacijske sessione s Lukom Čapetom, Krunom Levačićem, Makom Murtićem i drugim glazbenicima. S kolegicom Evom Milković čini audiovizualni performativni sastav Doktor Krleža, a trenutno priprema i prvi autorski album uglazbljene poezije pod pseudonimom Yeka.Izlagala je i nastupala na Indirekt festivalu, multimedijalnom festivalu Project Ilica, u art radionici Lazareti, u klubu Aquarius, na LUZ Festivalu, Reunited Festivalu, u Clubu Szabadkikötő u Pećuhu, u Galeriji Greta i Klubu Kset. Na Izlogu suvremenog zvuka 2018. godine, sudjelovala je na radionici Katalin Ladik, a u sklopu završnog dijela radionice predstavila se autorskom vokalnom izvedbom djela Letters. Iste je godine na Platformi.hr izvela rad 4 koraka oslobođenja (id)entiteta, a 2021. autorski i izvođački potpisuje audiovizualni poetski performans YEKA u Klubu Močvara.