Toni Meštrović (HR) Odzvuk od zvuka

Prostorno-zvučna instalacija, 2021.
12.2 sonička cijev tunela

Umjetnički projekt pod nazivom Odzvuk od zvuka zbog svojih tehničkih i konceptualnih karakteristika se referira na radove jednog od najznačajnijih skladatelja eksperimentalne glazbe Alvina Luciera - Music On A Long Thin Wire (1977.) i I Am Sitting in a Room (1969./1970.).

Rad je zamišljen kao multikanalna prostorno-zvučna instalacija u tunelu Grič u Zagrebu. U centralnom prostoru tunela postavljen je niz od 12 zvučnika i 2 subwoofera. Ispred zvučnika je razapeta žica po cijeloj dužini od 72 metra centralnog prostora. Žica koja služi kao instrument provocirana je elektromagnetom i samim zvučnicima. Pomoću dva pickup mikrofona zvučni se feedback sa žice prenosi u SuperCollider softver kojim se vrši daljnja manipulacija i distribucija na 12.2 zvučnički sustav. Prostor tunela svojim akustičkim specifičnostima postaje rezonantna cijev unutar koje se realizira rad. Unutar prostora postavljen je i dodatni mikrofon kao treći audio izvor koji također doživljava softversku manipulaciju i stapa se sa zvučnom slikom. Postavkom koncepta uslijedio je sedmodnevni proces eksperimentiranja u prostoru tunela Grič koji u konačnici rezultira 14-kanalnom zvučnom kompozicijom u obliku prostorne instalacije.

Projekt je razvijan u suradnji s Hannesom Hölzlom, SuperCollider sofverskim programerom, inženjerom elektroakustike Miodragom Gladovićem, muzikologinjom Davorkom Begović i kustosicama udruge KONTEJNER Enom Hodžić i Terezom Teklić.

Rad je naručio i producirao KABEL u suradnji s udrugom KONTEJNER kao dio projekta Re-Imagine Europe, sufinanciranog sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa.

Toni Meštrović (HR)

Toni Meštrović (Split, 1973.) diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektroničke audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zvuk je u Meštrovićevo umjetničko stvaralaštvo ušao spontano kao sekundarni segment videa i filma. S vremenom ga je prepoznao kao svoj medij izražavanja, odcjepljujući ga od vizualnog i posvećujući se zvuku samom. Tijekom skoro dva desetljeća bavljenja zvukom, Meštrović sve kompleksnije pristupa mediju zvuka stvarajući prostorno-zvučne instalacije i kompozicije. Živi u Rijeci i Kaštelima, a predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjek za film i video.

Kontakt:

tm@macaknara.hr
www.macaknara.hr