Automatska sredstva ljudskog radaHugo Morales Murguia (MX/NL), Ansambl Nemø (BE)

hibrid #1 - ⥀16

instrument inventors initiative (iii, inicijativa izumitelja instrumenata) naručili su novo djelo od Huga Moralesa Murguije i ansambla Nemø, Automatska sredstva ljudskog rada, u kojem uz pomoć različitih modificiranih strojeva glazbenici postaju metafora za masovnu proizvodnju automatiziranih procesa. Repetitivni zadaci i naizgled beskorisne radnje stvaraju složene ritmove i mehaničke matrice kojima se osvrću na automatizaciju i apsurd uvjeta ljudskog rada i njegovu neumitnu zastarjelost.

Glazba zaranja u mogućnosti ljudskog tijela kao sredstva za kontrolu zvuka pomoću ponavljajućih mehaničkih pokreta i stalnom interakcijom tijela s motoriziranom opremom. Dvojica izvođača upravljaju zbirom glazbeno modificiranih običnih strojeva: od električnih alata do seksualnih igračaka i kućanskih aparata, pretvarajući ih postupno u protetičke produžetke vlastitih tijela.

Glazbenici postaju operateri strojeva, a strojevi glazbeni instrumenti u djelu koje se razvija na sjecištu zvučne kompozicije i tjelesne izvedbe, pri čemu složenost zvuka proizlazi iz umnožavanja jednostavnih strojeva koji proizvode nove imaginarne instrumente, pokušavajući dočarati preciznost, brzinu i fizičku otpornost složenog motoriziranog automatskog sustava.

Hugo Morales Murguia i ansambl Nemø razvili su Automatska sredstva ljudskog rada u radnom prostoru umjetničke platforme iii u Haagu tijekom 2022. godine, uz financijsku potporu fondacija Creative Industries Fund NL i The Performing Arts Fund NL, te programa Kreativna Europa Europske unije.

instrument inventors initiative (iii) [inicijativa izumitelja instrumenata] je umjetnička platforma u zajednici koja podržava nove interdisciplinarne prakse povezujući izvođenje, tehnologiju i ljudska osjetila. U tradiciji ArtSciencea u Haagu, iii nastoji pronaći ravnotežu između tehnoloških inovacija, teorijske refleksije i ljudskog iskustva. iii doprinosi međunarodnom razvoju u području umjetnosti, znanosti i tehnologije djelujući i kao kulturni inkubator koji podupire istraživački i stvaralački rad te kao agencija koja povezuje umjetnike i publiku putem široke (među)narodne mreže partnera.

instrumentinventors.org

Hugo Morales Murguia (MX/NL)

"Budući da se moje djelovanje odvija na granicama između tradicionalnih instrumenata, instrumenata od nađenih predmeta, izvedbenih tehnika i tehnologije, za skladanje glazbe važan mi je razvoj alternativnih oblika stvaranja zvuka. Zanima me pristupati tradicionalnim instrumentima kao kulturnim artefaktima i domišljati se instrumentacijskim primjenama rudimentarnih predmeta; pri čemu se glazbenik poima kao fleksibilni multiinstrumentalist, i šire, glazbeni izvođač."
Hugo Morales Murguia

Morales Murguia diplomirao je na Centru za istraživanje i glazbene studije u Mexico Cityju, a u Haagu (NL) je magistrirao skladanje na Kraljevskom konzervatoriju te sonologiju na Institutu za sonologiju. Doktorirao je na Centru za suvremenu glazbenu praksu Sveučilišta Brunel u Londonu (UK).

Njegovu glazbu naručuju i izvode brojni renomirani ansambli na različitim cijenjenim i poznatim festivalima i nagrađivana je diljem svijeta.

hugomorales.org

Ansambl Nemø (BE)

Ansambl Nemø izvodi suvremenu eksperimentalnu glazbu od 2017. godine. Cilj je kolektiva povezati postojeći repertoar s novim djelima mladih umjetnika koji se ne libe prelaziti granice žanrova i umjetničkih disciplina. Skupina propituje konvencionalni koncertni format istražujući različite oblike prezentacije. To dovodi do imerzivnih izvedbi koje dokidaju distancu između slušatelja i izvođača.

nemo-ensemble.com