FIXIN 2020Sylvain Darrifourcq (FR)

hibrid #1 - ⥀16

FIXIN je performans koji uključuje glazbenikovo tijelom prošireno uz pomoć više motora kojima se upravlja digitalno. Kao dio ekosustava (proširena verzija i zvučna instalacija) koji je osmislio perkusionist i multiinstrumentalist Sylvain Darrifourcq u suradnji s digitalnim dizajnerom Nicolasom Canotom, performans propituje odnos tijela prema automatizaciji i ponavljanju pokreta kroz minimalistički i imerzivni sustav zvuka.
Nastavljajući istraživanje započeto s MILESDAVISQUINTET!, Darrifourcq je izgradio neku vrstu „meta-bubnja“ s prepariranim dijelovima (tomovi, doboš, činele...) koje animiraju motori raštrkani u prostoru (solenoidni perkusijski alati, vibratori i rotacijski motori).
Izazov je natjerati motore da uspostave komunikaciju s pokretima glazbenika, idući stalno naprijed-natrag od stroja do tijela; dolazi do dvostrukog paradoksa automatizacije ljudskog kretanja i humanizacije stroja (računalno potpomognuto programiranje), postavljajući pritom pitanje: “tko utječe na koga?”.
Stvaranje zvuka slično je industrijskoj glazbi: metalni tonovi, mehaničke radnje koje se ponavljaju i ritmička slojevitost.
U potpunoj tami, kroz minimalistički i epileptični postav rasvjete, instalacija se razotkriva polako, a cijeli set vidljiv je tek na trenutke.

Udaraljke, kompozicija, koncepcija: Sylvain Darrifourcq
Digitalna koncepcija: Nicolas Canot
Dizajn predmeta: Max Lance
Koreografska savjetnica: Liz Santoro
Koprodukcija: Hector / Full Rhizome, Nemo / Arcadi / le 104, Théâtre de Vanves, Le Cube, La Muse en Circuit, Le Lieu Multiple, Murailles Music

Uz podršku: Dicream, Adami, Spedidam

Sylvain Darrifourcq (FR)

Udaraljkaš, improvizator i skladatelj, Sylvain Darrifourcq (rođen 1979.) studirao je klasične udaraljke. Za bubnjeve se opredijelio mnogo kasnije tijekom karijere otkrivši rock, jazz i improviziranu glazbu. Pripada generaciji improvizatora fasciniranih propitivanjem granica i danas je vrlo traženi glazbenik. Surađivao je s nekoliko francuskih, europskih i američkih imena kao što su: Joëlle Léandre, Tony Malaby, Michel Portal, Louis Sclavis, Marc Ducret, Andrea Parkins, Akosh S, Kit Downes i dr. Godine 2009. osvojio je nagradu Victoire du Jazz s kvartetom Emile Parisien u kojem je više od deset godina svirao bubnjeve.

Glazba i ljudi s kojima se susretao razvili su njegov ukus za suvremene oblike stvaranja, radi čega je zajedno s pjevačicom i basisticom Elise Darbowski pokrenuo DA Festival. Fasciniran temporalnošću, prostorom i prijelomnim točkama u glazbi, stvara vrlo osoban glazbeni jezik čija su okosnica koncepti „više brzina“ i „fizikalnosti“. Njegova istraživanja iznjedrila su suradnje s koreografima, plesačima, videografima i scenografima (Zimoun, Liz Santoro, Toméo Vergès). Uz osobne projekte, MILESDAVISQUINTET!, IN LOVE With i TENDIMITE, blisko surađuje sa skladateljem Guillaumeom Hermenom (LE PANTIN, DANS L’ENTRE s filharmonijskim orkestrom Radio France pod ravnanjem Pierre-Andréa Valadea).

sylvaindarrifourcq.com