Glazbeni performansOndrej Zajac (SK)

hibrid #1 - ⥀16

Godinama je davao sve od sebe da zvuk gitare djeluje drugačije. Uvijek u potrazi za novim zvukovima, u strahu da ne bude dosadan i prezren zbog neoriginalnosti, neprestano je odbacivao svoje dosadašnje radove do te mjere da publika nije znala što može očekivati ​​na sljedećoj svirci.

Međutim, konačno odredište nije bilo u stranim poljima – već u njemu samom. Promatrati svoj unutarnji svijet i pokazati ga na pozornici kako bi ga svi vidjeli postalo je njegov novi cilj.

Tu nastupaju ljutnja, ljubav, sreća i tuga. Sve je to obuhvaćeno glazbom koja i dalje nastaje u hodu, ali bez odbacivanja prošlosti. Stare razgovore čita računalo, a pokreću ih frekvencije žica gitare. Je li to bilo pravo ljudsko biće ili samo bot? Zna li ovaj čovjek/bot da su njegove replike dio glazbene izvedbe? Flaute i bubnjevi isprepliću se s čistim akustičnim elementima proizvedenima tehnikom preparirane gitare. MIDI, računala i efekti, svi zajedno tutnje, ali nikad ne ometaju glazbu koja bi zvučala jednako iskreno da se izvodi na akustičnoj gitari. Glazba, koja je isjeckana, iskrivljena, preokrenuta ili naprosto vrlo jednostavna, ako on tako želi. A najvažnije su tišine i melodije – dva elementa koja nikada prije nisu bila prisutna, ali sada postaju novi gradivni blokovi priče u nastajanju.

Inspirirajući se istovremeno svima i nikime, Ondrej Zajac nada se ostaviti na vas utisak i nakon toga biti zaboravljen. Na ovaj ćete ga način poznavati samo kao osjećaj koji ste jednom osjetili, ne možete se sjetiti kada i gdje, ali sjećate ga se rado.

Koncert je ostvaren u suradnji s NEXT festivalom (A4, Bratislava, SK).

Ondrej Zajac (SK)

Ondrej Zajac, porijeklom iz Slovačke, eksperimentalni je glazbenik koji pomiče granice gitarističkog zvuka. Njegovi solo i suradnički radovi zapaženi su ne samo u Slovačkoj, već i u Češkoj, Velikoj Britaniji, Meksiku, Peruu i šire. Neprimjetno uklapa svoje prepoznatljive zvučne pejzaže u filmsku glazbu i galerijske izložbe, stvarajući imerzivna zvučna iskustva.

Istodobno se Zajac neprestano redefinira, bez zadrške odbacujući dosadašnje radove. Ranije poznata po svojem intenzitetu i tuzi, njegova se glazba postepeno razvijala postajući sve pristupačnija. Njegove kompozicije podjednako obilježava tehnička preciznost i spontanost, a njima stvara dojam na publiku od festivala u Švicarskoj, do tajnih nastupa u botaničkim vrtovima i malih improviziranih koncerata u Japanu.

Zajac se ne bavi samo samostalnim radom već surađuje s triom Banausoi (koji uz njega čine Petr Vrba i Václav Šafka) i istražuje nove zvučne teritorije s triom Data Koroptev (s Ondřejem Ježekom i Václavom Šafkom). U posljednje vrijeme svira u duu s umjetnikom imena Stroon.