Inner DispositionTinyMental (HR/SI)

hibrid #1 - ⥀16

Ova muzika zvuči kao da se svijet kreće unatrag – Lu Jovanović Burazin

TinyMental su Pavle Jovanović i Bojan Krhlanko koji su kroz dugogodišnje prijateljstvo, zajedničko studiranje jazza, sviranje i zajednički interes za eksperimentalnu, improviziranu glazbu i elektroakustičku kompoziciju odlučili istražiti format proširenog dua. Osim proširenih tehnika izvođenja svojih osnovnih instrumenata, gitare i bubnjeva, duo je proširen elektroničkim efektima i digitalnim oblikovanjem zvuka sempliranjem, granulacijom, upotrebom snimljenih materijala te digitalnom sintezom zvuka.

Inner Disposition je komprovizacija nastala tijekom umjetničke rezidencije u produkciji udruge KONTEJNER. Inicijalni motiv za komprovizaciju bio je istraživanje vlastitih emocionalnih stanja negativnog spektra kroz glazbeni izričaj, kao što su anksioznost, depresija, usamljenost, strah. Krenuvši od subjektivnog vezanja emocija uz zvuk, Jovanović i Krhlanko su istraživali međusobnu komunikaciju u komponiranju i improvizaciji, razlike i korelacije između akustičkog i elektroničkog zvukovlja, njihovih boja i tekstura, kao i ekstreme u dinamici.

Projekt je razvijen i realiziran u sklopu KONTEJNER-ove produkcijske platforme UradiSam_ARTLAB te u suradnji s muzikologinjom Davorkom Begović.

TinyMental (HR/SI)

Pavle Jovanović
Pavle Jovanović (Zagreb, 1983.) dipomirao je jazz gitaru na konzervatoriju u Klagenfurtu, u klasi profesora Agostina Di Giorgia, 2011. godine. Nakon studija vraća se u Zagreb, gdje surađuje s raznim glazbenicima i sastavima kao što su Big Band HRT-a, Cantus ansambl i HNK Zagreb. Istovremeno pokreće vlastite projekte Cromatik 5 i PEEK 3 u kojima istražuje jazz kompoziciju i improvizaciju. Sa Zoranom Šćekićem 2016. godine osniva Abstract Construction Collective čiji se izričaj temelji na slobodnoj improvizaciji i grafičkim partiturama, a koji nastupa na Muzičkom Biennalu Zagreb 2017. s Chrisom Jarettom. 2020. godine završava magistarski studij jazz gitare u Beču u klasi profesora Martina Kollera. Radi kao pedagog u području klasične, jazz i eksperimentalne glazbe.

Bojan Krhlanko
Bojan Krhlanko (Celje, 1985.) je kao samouki bubnjar 2001. pozvan u eksperimentalnu industrial grupu The Stroj s kojom kasnije nastupa diljem svijeta. Iste godine upisao je jazz-pop bubnjeve na konzervatoriju u Klagenfurtu, u klasi profesora Bachtraegla, a 2012. je diplomirao u klasi profesora Marktla. Iskusni je glazbeni pedagog s višegodišnjim iskustvom vođenja bubnjarskih radionica te predavačkim iskustvom u nekoliko glazbenih škola. Od 2017. član je kultnog slovenskog benda Laibach.