KoncertBarbora Tomášková (SK)

hibrid #1 - ⥀16

Slovačka skladateljica Barbora Tomášková u solo nastupu uz pomoć svojih hibridnih instrumenata stvara jedinstvene zvučne pejzaže koji spajaju elektroniku sviranu uživo sa zvučnim predmetima vlastite izrade. Okosnica glazbe Barbore Tomáškove počiva u ritualnim praksama i bavljenju s podsviješću.

„Skladateljica Barbora Tomášková spaja živu elektroničku glazbu s akustičnim instrumentima, te tim netradicionalnim međuodnosom proizvodi složene kompozicije i raznobojne zvučne teksture. Ona stvara vlastite zvučne objekte i koristi ih tijekom koncertnih nastupa. Svojim pristupom zvuku rastače konvencije dvaju svjetova – klasične i elektroničke glazbe.“
- Richard Michalík, dramaturg

Barbora Tomášková razvija se kao solo izvođačica koristeći elektroniku i elektroniku uživo i pronalazi svoj glazbeni izričaj u kombinaciji s nađenim predmetima, kao i zvučnim objektima vlastite izrade koje je počela dizajnirati i konstruirati tijekom studija na Sveučilištu likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi. Svi zvukovi s kojima radi, uključujući elektroniku, izrastaju iz zvučnih objekata koje ona izrađuje; bilo u njihovu sirovom i prirodnom obliku ili nakon transformacije i elektroničkih procesa.

Fokusirajući se na tehnologiju i elektroniku sviranu uživo, razvila je alate za glazbeno programiranje. Objedinjujući ta dva polja – klasično akustično okruženje i elektroničku glazbu, Tomášková gradi digitalne sustave osmišljene za izvođenje, koji omogućuju prostor za improvizaciju i otvoreniji oblik interpretacije, ali i notiranje partitura.

Za zagrebačko predstavljanje pripremila je jedinstven nastup – koncert za zvučne predmete, elektroniku uživo, elektroniku, violončelo i glas.

Koncert je ostvaren u suradnji s NEXT festivalom (A4, Bratislava, SK).

Barbora Tomášková (SK)

Nakon studija na Sveučilištu likovnih umjetnosti i dizajna (kiparstvo, objekti, instalacije), studirala je glazbenu kompoziciju na Akademiji za glazbu i izvedbene umjetnosti u Bratislavi (SK) kao i na Escola Superiora de Música e Artes do Espetáculo u Portu (PT ).

Osim solističkih nastupa, posvetila se skladanju glazbe za klasične ansamble i glazbenike, koja je izvođena na raznim festivalima suvremene klasične glazbe. U svojim djelima klasične glazbe Tomášková često spaja klasične instrumente s elektronikom uživo i primjenjuje iste principe koje koristi u vlastitim izvedbama.

Njezina glazbena praksa vrlo je široka – od sviranja u bendu do interpretiranja suvremene klasične glazbe u svojstvu pijanistice, sudjelovanja u ansamblu Bratislava Improvizers, te kao gostujuća glazbenica u ansamblu Dunami, ansamblu VENI i VENI akademiji.
Surađuje s redateljima skladajući glazbu za filmove, te piše glazbu za kazališne, plesne i multimedijske projekte.

U 2024. objavit će glazbeni album prvijenac.

barboratomaskova.com