foto Sanjin Kaštelan

Pilot projekta Kratki spoj 2018./2019. godine podijeljen je u dva ciklusa koji su se održali u Galeriji Šira 22.11. - 11.12.2018. i prostoru Sedmice Galerije Miroslav Kraljević kroz svibanj i lipanj 2019. godine. Studenti Akademije likovnih umjetnosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva te studenti Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zajednički su osmislili koncept umjetničkog rada i izložbe na temu Device_Art festivala 6.018, Strojevi nisu sami.

Projekt je u 2018. održan prvi put, i metodologija rada bila je fluidna i konstantno se mijenjala u skladu s uvjetima koji su mentorima bili predstavljeni. Prvi sastanci studenata odvijali su se sporadično, ali su bili dovoljno intenzivni u dočaravanju projektnih aktivnosti koje ih očekuju od 22. studenog. Proces je doveo i do smanjivanja grupe do idealne veličine od desetak studenata uistinu zainteresiranih za interdisciplinaran rad. Projekt se 2018. i 2019. godine direktno veže uz Device_Art festival u sklopu kojeg je rad biti predstavljen u Zagrebu, Rijeci i Splitu publikacijom i tribinom koje su i svojevrsna evaluacija suradnje te prilika za promišljanje budućnosti projekta.

Proces rada mentoriraju Iva Ćurić, asistentica na nastavničkom smjeru Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Igor Brkić, dugogodišnji član Radione, prvog hrvatskog makerspacea, Tvrtko Mandić, poslijedoktorand na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave FER-a te Luja Šimunović i Klara Petrović, kustosice udruge KONTEJNER u suradnji s dr.sc. Jasnom Galjer, profesoricom na Odsjeku za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Mentori studente usmjeravaju u grupnom radu te osiguravaju kvalitetni metodološki pristup u radu sa studentima.

Igor Brkić (HR)

Igor Brkić je diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na smjeru Obrada informacija. Nakon diplome je nekoliko godina bio zaposlen na Fakultetu na projektima u području ugradbenih računala, upravljanja elektromotorima, inovativnih osobnih vozila te web programiranja. Krajem 2015 je otvorio vlastitu tvrtku gdje se uglavnom bavi razvojem softverskih i hardverskih sustava za udaljena mjerenja, kontrolu i obradu podataka. Član je i jedan od osnivača zagrebačkog makerspacea Radiona. U slobodno vrijeme bavi se glazbom, elektronikom i izradom interaktivnih instalacija te su mu neki od radova bili izloženi na brojnim izložbama.

http://hyperglitch.com

Tvrtko Mandić

Tvrtko Mandić doktorirao je elektroniku na FER-u. U svojoj inženjerskoj praksi oslanja se na fundamentalne principe u elektrotehnici, bežične senzorske mreže i na uređaje upravljane modernim mikokontrolerskim ekosistemima. Elektromagnetska kompatibilnost današnjih električnih uređja i projektiranje čipova u fokusu su njegovog interesa. Svoja inženjerska iskustva prenosi na mlađe generacije kroz razne oblike stvaralačkih radionica.

Iva Ćurić (HR)

Područje svog istraživanja Iva Ćurić temelji na prikazivanju jednostavnih svakodnevnih materija, primjenjivanih od konstrukcije do dekonstrukcije i obrnuto, te pojava na rubu nastajanja i nestajanja. Ćurić propituje interes unutar sfere neprimjetnoga ili onoga na rubu percepcije koji otvara mogućnost interakcije te uključivanja različitih medija kao važnog sredstva u izražavanju karaktera radova. Uz klasičnu 2D grafiku, često neizbježnu i u procesu i u proizvodu, umjetnica nastoji stvarati oprostorenu integralnu masu nerijetko sjedinjujući grafiku, zvuk, svjetlo i pokret. Pritom se njezini radovi svjesno obraćaju osjetilima, sluhu, vidu i opipu, te na taj način provociraju promatračevo opažanje.

Iva Ćurić izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni, najviše u području proširene grafike. Članica je HDLU-a te voditeljica projekta Platforma p_3. Radi kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

curiciva@gmail.com

Klara Petrović (HR)

Klara Petrović diplomirala je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, a djeluje kao nezavisna kustosica. Kao studentica, 2015. godine, pokreće portal Kulturflux koji služi kao platforma studentima povijesti umjetnosti za objavljivanje radova od osvrta i likovne kritike do znanstvenih istraživanja za što je nagrađena Nagradom Franjo Marković. Kao kustoski asistent radi na organizaciji izložbe Transform u MSU Zagreb 2016., a iste godine se pridružuje Kontejneru radeći na trijenalnim festivalima i kao koordinatorica projekta LEM i ti! 2018. godine s Lujom Šimunović pokreće projekt Kratki spoj i radi kao kustos i koordinator na festivalu Ekstravagantna tijela 2019. Godine uz kolegicu Luju Šimunović. Istovremeno je aktivna u udruzi Organ Vida kao kustos i voditelj edukativnog programa. Objavljena je na portalima Muf i Vizkultura.

Luja Šimunović (HR)

Luja Šimunović (1992.) je nezavisna kustosica i doktorandica u području teorije i povjesti vizualnih umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je udruge KONTEJNER gdje od 2016. djeluje kao projektna asistentica te vodi i organizira radionice za djecu i mlade, Lem i ti. Od 2019. godine je voditeljica i kustosica festivala Ekstravagantna tijela uz kolegicu Klaru Petrović. Od 2017. godine članica je fotografske udruge Organ Vida gdje danas djeluje kao voditeljica programa i kustosica. Objavljena je na portalu Muf i Vizkultura. Dobitnica je Rektorove nagrade i Nagrade Franjo Marković.

Projekt podržali