Robertina Šebjanič (SI) & Gjino Šutić (HR) aqua_forensic – *Biotweaking podvodno istraživanje u **akvatocenu

Instalacija, 2018.

aqua_forensic razotkriva nevidljive antropogene (farmaceutske) kemijske zagađivače – tragove ljudskog djelovanja – kao „čudovišta“ u vodama. Projekt kombinira umjetnost, znanost i građansku znanost u „lovu na fantoma“ te otvara raspravu o našoj solidarnosti i empatiji prema vodama onkraj ljudske percepcije. Predstavljen je kao instalacija, radionica i javna rasprava s namjerom stvaranja novih narativa u ovom umjetničko-znanstvenom dijalogu. Instalacija kombinira bakrene cijevi i holografske videozapise koji prikazuju trenutak in vitro pokusa s mikroorganizmima koji umiru u 20.000 puta slabijoj otopini lijekova od prosječne ljudske doze. To pokazuje kakav utjecaj imamo na vodena staništa i njihov život (od mikro do makro razine). Sustav cijevi sve to povezuje u imerzivno okruženje koje uključuje gledatelja i poziva ga da razgleda module u kojima su izloženi hologrami te prouči knjigu umjetnika. Knjiga predstavlja istraživanje nevidljivih kemijskih zagađivača (regulatora raspoloženja, antibiotika, antimikotika, lijekova protiv bolova, hormonskih pilula, itd.) koje je provedeno tijekom umjetničke rezidencije u ljeto 2018. godine na dva specifična lokaliteta: na Dunavu (Linz, AT) i na Jadranskom moru (Dubrovnik, HR).

Zbog svoje goleme složenosti, ekosustav koji pokriva više od 70% planeta te proizvodi preko 80% atmosferskog kisika još uvijek je misterij. Zagađenjem mijenjamo oceane iznutra – utječući na život i ponašanje čitave petlje međupovezanog ekosustava. Antropogena prisutnost danas obuhvaća svaki dio vodenih staništa. Rezultat je to našeg globalnog društveno-tehnološkog sustava i njegova (geo-)političkog i ekonomskog interesa za svjetske vode – od plićaka u priobalju do najdubljih točaka oceana. aqua_forensic predstavlja putovanje u odnos mikrobnih mora i čovjeka, koji vodoformira vodena staništa diljem planeta. Pitanje je: Kako oceani osjećaju naš utjecaj?

* Biotweaking – „čin (ili umjetnost) poboljšanja bioloških organizama na bilo kojoj razini raspoloživim sredstvima kako bi se pokazao i iskoristio njihov puni potencijal“, koncept koji je skovao Gjino Šutić kako bi u potpunosti definirao svoj rad. Biotweaking se uglavnom oslanja na uradi-sam biotehnologiju – biohakiranje – za postizanje željenih ciljeva.

** Aquatocene – niz istraživačko-umjetničkih radova koje je pokrenula Robertina Šebjanič, a koji se bave kulturnom, (bio)političkom i ekološkom stvarnošću vodenih okoliša i njihovim posljedicama/izazovima.

Projekt podržali: Projekt Atol (SI), UR Institute (HR), Sektor Institute (SI), Čistoća Dubrovnik (HR), Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Posebne zahvale: Luminus Studio, Jaka Babnik, Jasna Jernejšek, Miha Godec, Tanja Minarik, Martina Brković, Antonia Merčep, Lovro Martinović, Veronika Liebl, Jessica Galirow, Uroš Veber, Annick Bureaud, Polona Torkar, Rok Kovač, tim Rezervata Lokrum, Eleonore, UR Institute, Miha Colner i mnogi drugi.

aqua_forensic ostvaren je u okviru European Media Art Platform, programa EMARE u Ars Electronica centru (Linz, Austrija), uz potporu kulturnog programa Kreativna Europa Europske unije.

Robertina Šebjanič (SI) & Gjino Šutić (HR)

Robertina Šebjanič djeluje na razmeđi humanističkih i prirodnih znanosti. Njezino umjetničko istraživanje već je nekoliko godina usmjereno na područje živih sustava (bio-umjetnost), šuma/zvuka i ambijentalnih imerzivnih okoliša. Kontekst njezinih ideja i koncepcija često se ostvaruje u suradnji s drugim autorima, interdisciplinarno i neformalnu integrirano u njezinu radu. Članica je organizacija Hackteria Network, Ljudmila, UR Institute i Theremidi orchestra.

Izlagala, izvodila i predstavljala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kao što su Le Cube / Decalab, Pariz; Ars electronica / Stadtwerkstatt, Linz; Touch Me Festival, Zagreb; Eyebeam & CT-SWaM, New York; Poolloop, Zürich; Bandits-Mages, Bourgers; PORTIZMIR#3 - Triennale of Contemporary Art, Izmir; Kiblix Festival, Maribor; Galerija Kapelica, Ljubljana; Prima Gallery, Berlin; Paraflows Festival, Beč; Liwoli Festival, Linz; Galerija SC, Zagreb; Netaudio Festival, London; Galerija Alkatraz, Ljubljana; Haip Festival, Ljubljana; Amber Festival, Istanbul; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Galerija KiBela-Kibla, Maribor; SCCA, Ljubljana; Pixel Festival, Bergen; Galerija Škuc, Ljubljana; +MSUM U3, 7. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji, Ljubljana; Device_art 3.009, Zagreb i drugdje.

Kontakt:
robertina.sebjanic@gmail.com
robertina.net

Gjino Šutić (HR, 1984.) inovator je, znanstvenik i postmoderni intermedijski umjetnik. Nakon studija biotehnologije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, počeo je raditi kao samostalni znanstvenik sve do 2013., kada je osnovao Universal Research Institute UR. Odonda radi kao znanstvenik i ravnatelj u UR Institutu. Bavi se istraživanjima na različitim područjima prirodnih znanosti s posebnim fokusom na područja bioelektronike i biorobotike.

Skovao je termin biotweaking (poboljšavanje živih organizama ili njihovih dijelova kako bi se u potpunosti izrazio i iskoristio njihov puni potencijal) kako bi potpuno definirao svoju filozofiju i rad. Od 2012. izlaže svoje izume i inovacije na brojnim znanstvenim i umjetničkim izložbama i događanjima. Kao biohaker dizajnirao je i razvio brojne alate iz kućne radinosti. Osim razvijanja svojih izuma i inovacija, radi kao edukator u područjima biotweakinga i znanosti. Jedan je od osnivača Radione Makerspace, te član organizacije MENSA i mreže Hackteria.

biotweaker@gmail.com
biotweaking.com