Anna Dumitriu (UK) & Alex May (UK) ArchaeaBot: Oblik života nakon singularnosti i klimatske promjene

Robotička instalacija, 2018.

ArchaeaBot preuzima oblik podvodne robotičke instalacije koja istražuje što bi „život“ mogao značiti u budućnosti nakon singularnosti i nakon klimatskih promjena. Projekt se temelji na najnovijim istraživanjima o arhejama, drevnim mikroorganizmima koje se danas smatra jednom od triju domena života. Smatra se da je arheja najstariji životni oblik na Zemlji i da je prvotno evoluirala u blizini oceanskih hidrotermalnih izvora dok se Zemlja još uvijek hladila. Neke su vrste izrazito tolerantne na kiselinu, hrane se metanom ili mogu živjeti bez kisika. Stoga će biti idealno prilagođene vrućoj, kiseloj kiši zagađene budućnosti koju ljudi upravo stvaraju.

Arheje su jednostavna stvorenja koja nemaju puno kontrole nad repićima pomoću kojih se hrane i plivaju. No ovaj biomimetički ArchaeaBot ima umjetno inteligentnu neurološku mrežu i koristi strojno učenje za prikupljanje podataka i evoluciju. Možda će u budućnosti biti savršen domaćin za tehno-pozitivističke ljudske umove koji bi u njih učitali svoju svijest i živjeli dalje utjelovljeni u „ultimativnoj“ vrsti za kraj svijeta kakav danas poznajemo.

Nova istraživanja otkrivaju mehanizme pomoću kojih se drevne arheje zvane Sulfolobus acidocaldarius mogu kretati uokolo tražeći „hranu“ pomoću repića koji se nazivaju arhelama. Arhele za plivanje koriste „motore“ nalik na zupčanike. Suradnica za krio-mikroskopiju Amanda Wilson izučava strukturu tih arhela u svrhu izrade sitnih bušilica sastavljenih od DNK koje bi se mogle koristiti za bušenje stanica i liječenje bolesti, ali robotičke se arhele izrađuju 3D ispisom. Rad je realiziran u suradnji s Amandom Wilson u sklopu projekta MARA koji financira EU FET Open H2020, s bazom u laboratoriju Beeby na Imperial College u Londonu, te s profesorom Danielom Polanijem s Fakulteta računarskih znanosti na Sveučilištu u Hertfordshireu.

ArchaeBot je ostvaren u okviru European Media Art Platform, programa EMARE pri LABoral Centro de Arte y Creación Industrial (Gjión, Španjolska), uz potporu kulturnog programa Kreativna Europa Europske unije i uz velikodušnu potporu Arts Council England.

Anna Dumitriu (UK) & Alex May (UK)

Anna Dumitriu je britanska umjetnica koja djeluje u medijima bio-arta, kiparstva, instalacije i digitalnih medija, i istražuje naš odnos prema zaraznim bolestima, sintetičkoj biologiji i robotici. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama i u niz institucija, uključujući ZKM, Festival Ars Electronica, BOZAR, 6. Izdanje Trijenala u Guangzhouu, Muzej Picasso, Znanstveni centar u Philadelphiji, Muzej suvremene umjetnosti u Taipeiju, LABoral, Art Laboratory Berlin, Muzej povijesti znanosti u Oxfordu, Furtherfield London i HeK Basel. Godine 2018. izabrana je za predsjednicu Odjela za znanost i umjetnost britanskog udruženja za promicanje znanosti, British Science Association. Radovi joj se nalaze u javnim zbirkama, poput one u Muzeju znanosti u Londonu, te u sklopu muzeja Eden Project. Dumitriu je umjetnica u rezidenciji u sklopu projekta moderniziranja medicinske mikrobiologije na Sveučilištu Oxford, te pri Nacionalnoj zbirci kultura državne agencije za zdravstvo, Public Health England.

Kontakt: www.annadumitriu.co.uk

Alex May je britanski umjetnik koji stvara digitalne tehnologije kako bi preispitao i pomaknuo fizičke i emocionalne granice čovjeka na osobnoj i društvenoj razini u hiperpovezanom, softverski posredovanom te politički i ekološki nestabilnom svijetu. Izlagao je u Francis Crick Institute, Eden Project, Tate Modern, Ars Electronica, LABoral, Muzej suvremene umjetnosti u Caracasu, Science Gallery Dublin, Sveučilište u Calgaryju (međunarodni gostujući umjetnik 2016.), A&M Sveučilište u Texasu i Beall Center for Art + Technology. Gostujući je znanstveni suradnik i umjetnik u rezidenciji na Fakultetu računarskih znanosti Sveučilišta u Hertfordshireu.

Kontakt: www.alexmayarts.co.uk