Daniela Mitterberger (AT) & Tiziano Derme (IT/AT) (MAEID Büro für Architektur und transmediale Kunst) Oko Drugoga III „O cvijeću“ – Međuvrsna komunikacija između čovjeka i šišmiša

Imerzivno audio-vizualno sučelje, multimodalna skulptura, 2019.-2020.

Ovaj multimodalni rad rezultat je želje da se premosti ograničenje vlastitog životnog iskustva istražujući dublje značenje mutualističkih odnosa i međuvrsne komunikacije između ljudi i životinja, posebice životinjskog pogleda naspram ljudskoga. Dok čovjek razlikuje voće od lišća vizualno, sposobnošću razlikovanja crvene i zelene boje stečenom tijekom biološke evolucije, šišmiši se ne oslanjaju prvenstveno na osjetilo vida. Točnije, šišmiši koji se hrane nektarom pronalaze cvijeće sortiranjem okoliša pomoću vizualnih i sonarnih informacija. Oni mogu raspoznati geometriju pojedinog cvijeta proizvodeći takozvane „eho-otiske“. Projekt Oko Drugoga III “O cvijeću” prevodi te otiske u čujne frekvencije i vizualne, osjetilne uzorke razumljive ljudskim čulima.

U pozadini projekta nalazi se duboka fascinacija načinom na koji nektarski šišmiš obrađuje i filtrira relevantne informacije iz okoline kako bi razumio svoje opažaje. Svake noći on mora pronaći stotine sitnih cvjetova u izrazito gustoj prašumi, pri čemu sortira vizualne, njušne i sonarne podatke. Oko Drugoga III “O cvijeću” istražuje bio-nadahnuti dizajn ne stvaranjem predmeta, nego kao izmjenu okoliša radi poticanja bioloških procesa i oblika ponašanja na željeni način. Ovaj rad širokog raspona prevodi percepcijski svijet nektarskog šišmiša u opažajne obrasce koje čovjek može razumjeti – od eholokacije do naših osjetila poput sluha, vida i dodira.

Instalacija prikazuje sintetički autonomni cvijet i vizualni spektar koji nalikuje kognitivnoj domeni životinje kao odgovor na tu specifičnu geometriju. Dizajn cvijeta napravljen je tako da stimulira i čovjeka i životinju na vizualnoj i njušnoj razini. Nakon izložbe taj će sintetički cvijet biti integriran u terarij bečkog zoološkog vrta Schönbrunn i potaknuti niz novih eksperimenata na tom polju.

Suradnici: dr. Ralph Simon, Andrea Reni, Patricia Tibu Projekt podržali: Bundeskanzleramt Õsterreich, Bandits-Mages, Tiergarten Schönbrunn Beč Oko Drugoga III “O cvijeću” ostvaren je u okviru European Media Art Platform, programa EMARE u Bandits-Mages (Bourges, Francuska), uz potporu kulturnog programa Kreativna Europa Europske unije.

Daniela Mitterberger (AT) & Tiziano Derme (IT/AT) (MAEID Büro für Architektur und transmediale Kunst)

Daniela Mitterberger (AT) i Tiziano Derme (IT/AT) medijski su umjetnici i arhitekti izabrani u sklopu EMAP – European Media Art Platform 2019. godine. Direktori su i suosnivači interdisciplinarnog ureda MAEID – Büro für Architektur und transmediale Kunst sa sjedištem u Beču. Rad MAEID-a treba shvatiti kao bešavnu interakciju između računarstva, materijala i virtualnih, živih sustava i strojeva. Dobitnici su više međunarodnih nagrada, a njihovi radovi izloženi su u nizu galerija, institucija i na događanjima, među kojima su Ars Electronica Linz, Melbourne Triennial i HDA Graz. Daniela Mitterberger trenutno je doktorski kandidat i istraživačna ETH u Zürichu, gdje preispituje odnos ljudske intuicije i robotike, dok je Tiziano Derme docent i istraživač na Sveučilištu u Innsbrucku, s fokusom na bio-proizvodnji.

Kontakt: www.maeid.com