TransPlant: putovanje OnkoMiša (TM)Quimera Rosa (ES/AR/FR)

aqua_forensic – *Biotweaking podvodno istraživanje u **akvatocenu

Instalacija kreira dijalog između dvije središnje niti projekta Trans*Plant kojim se pokušava eksperimentirati s procesom pokretanja tijela u smjeru hibridizacije čovjeka i biljke. Prva nit sastoji se od biomedicinskog istraživanja u svrhu repliciranja fotodinamičke terapije (PDT). PDT se temelji na intravenoznom ubrizgavanju fotosenzitivne molekule kojom se uništavaju maligne stanice. Drugu nit ovog molekularnog autoeksperimenta činio je performans baziran na intravenoznom unosu klorofila. To je gotovo nevidljiv performans, u kojem svjetlost prestaje biti vizualni prikaz i pretvara se u energiju destruktivnog djelovanja na bića koja ne vrše fotosintezu.

> [plavo za ljudske oči] Hangar, Barcelona 2017. Fotosenzitivna molekula 5-aminolevulinske kiseline (δ-ALA) izložena svjetlosti valne duljine 460 nm. > [zeleno za ljudske oči] Galerija Kapelica, Ljubljana 2017. Fotosenzitivna molekula klorina E6 izložena LED svjetlosti frekvencije 525 nm.

Ovaj rad dio je multimedijalne instalacije Trans*Plant: Neka klorofil bude s vama/u vama, kojom se želi predstaviti rad na projektu Trans*Plant, ali i stvoriti spekulativnu fikciju. Rad se temelji na hibridu zastarjelih tehnologija, pri čemu se ostaci iz prošlosti isprepliću s budućnošću. Video materijali, tekstualni zapisi, isječci iz znanstvenih radova, kao i mikoriza u interakciji s promatračima, kriogenički obrađeno sjeme biljke Artemisia annua (mirisni pelin), te uradi-sam biotehnološki materijal služe da se uspostave veze između teme i transdisciplinarnog i eksperimentalnog izričaja ove laboratorijske instalacije.

  • Ožujak 2016.: Početak projekta Trans*Plant, kojim se, u kontekstu trenutne ekološke krize, nastoji eksperimentirati s procesom uključenja tijela u tranziciji od čovjeka prema biljkama.
  • Prosinac 2017.: Prva intravenozna injekcija klorofila. Galerija Kapelica, Slovenija.
  • Ožujak 2036.: Zemljini resursi su iscrpljeni i svjedočimo konačnom globalnom gašenju interneta.
  • Prosinac 2037.: Zajednica bio-hakera povezuje virtualnu privatnu mrežu (VPN) s mrežom mikoriza.

Montaža videa: Quimera Rosa i Mariángela Pluchino

Dizajn naljepnica: Roy

Rad je realiziran uz potporu Programa financiranja multimedijalnog umjetničkog i numeričkog stvaranja DICRéAM Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike (CNC) (FR), Hangar.org (ES), Antre Peaux (FR), GeniAlis (FR), te u okviru European Media Art Platform, programa EMARE u Ars Electronica centru (Linz, Austria), uz potporu kulturnog programa Kreativna Europa Europske unije.

Quimera Rosa (ES/AR/FR)

Quimera Rosa je nomadski laboratorij nastao u Barceloni 2008. godine koji se bavi istraživanjem i eksperimentiranjem s tijelom, tehnoznanošću i identitetom. Cilj mu je razviti prakse koje će iznjedriti ne-prirodne kiborške identitete u transdisciplinarnom smislu. Quimera Rosa preuzimaju pojam kiborga Donne Haraway, definiranog kao „kimere, teorijski obrađenog i fabriciranog hibrida stroja i organizma“. Uzimajući u obzir transfeministričke i postidentitetske diskurse, Quimera Rosa eksperimentiraju s hibridnim i fleksibilnim identitetima koji bi mogli zamagliti granice dihotomija prisutnih u zapadnoj misli. Većina njihovih radova nastaje kolektivnim sudjelovanjem i uvijek je oslobođena vlasničkih oznaka. Njihovi su radovi predstavljani na ulici, fakultetima, sveučilištima i festivalima, u centrima suvremene umjetnosti, barovima, galerijama, koncertnim dvoranama, noćnim klubovima, muzejima, skvotovima, i kazalištima.

Kontakt: https://quimerarosa.net