Cosmocafe

Razvijanje transnacionalnog Paviljona ljudskih prava u okviru Umjetničkog bijenala u Veneciji

Vođen svojom temeljnom filozofijom da opstanak ovisi o Opstanku Drugoga [Survival of The Other ili SoTO], belgijski konceptualni umjetnik Koen Vanmechelen putuje u sve kutke i zakutke svijeta kako bi prikupljao perspektive i ideje. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. O umjetnosti, prirodi i ljudskim pravima. O opsegu i značenju „drugoga“ i o preduvjetima održivog suživota pojedinaca i ljudskih kultura, međusobno i s drugim vrstama na planetu.

Razgovori u Cosmocafeu njegovo su sredstvo, i na različitim mjestima širom svijeta okupljaju 7 izvanrednih pojedinaca u privatnom okruženju kako bi razmijenili poglede na svijet i perspektive za budućnost. Ti su susreti plodno tlo za nove perspektive i uvide. Ti su razgovori umjetnost.
Zajedno oni čine sastojke za Paviljon ljudskih prava u nastajanju.

Projekt je pokrenuo umjetnik tijekom Bijenala u Veneciji 2019. godine u partnerstvu s organizacijama Global Campus of Human Rights, Fondazione Berengo i MOUTH Foundation, a ostvaruje se kroz rastući micelij lokalnih partnera širom svijeta. Godine 2022. to umjetničko djelo u nastajanju bit će predstavljeno predsjedniku i direktoru Umjetničkog bijenala u Veneciji. Bit će popraćeno pozivom da se uspostavi trajni Paviljon ljudskih prava u sklopu Venecijanskog bijenala.

Nakon prethodnih razgovora održanih na mjestima kao što su Cape Town, Čile, Etiopija, Tokyo i New York, Cosmocafe je 18. rujna sletio u Zagreb. Tema je hibridnost, a sudionici su Jurij Krpan, Ivan Novosel, Vesna Gulin, Simon Ryle, Barbara Scheltus, Davorka Begović i Tomislav Medak.

www.humanrightspavilion.com
https://www.humanrightspavilion.com/zagreb

https://www.instagram.com/humanrightspavilion/
@humanrightspavilion (Instagram)

Hvala Milla&Milli što su za potrebe zagrebačkog izdanja Cosmocafea ustupili svoj OFFSET Dining Table.