Erin Espelie (US) Unutar dijeljenog života

内共生
2017., 9'13''

Godine 1967. mlada biologinja promijenila je naše shvaćanje života. „Mi smo višestruko složeni pojedinci“, izjavila je Lynn Margulis, tvrdeći da brojni oblici života vrše osnovne funkcije u ljudskim stanicama. Margulis je taj suživot različitih mikroorganizama nazvala endosimbiozom, što u slobodnom prijevodu s mandarinskog (内共生) autorica Erin Espelie naziva „unutar dijeljenog života“.

Primjenjujući načela suradnje i simbioze na Zemlji na majčinstvo i promišljanje o mitohondrijima – „drevnim simbiontima koji u nama obitavaju i prenose se po majčinoj liniji" – Espelie također odaje počast filmskoj tradiciji koja ljudsko tijelo prikazuje kao neotkriveni krajolik i horizont planeta, poput onoga na povijesnoj fotografiji Izlazak zemlje iz 1968. U kontekstu pojma „planetarnog“, Lynn Margulis odigrala je ključnu ulogu i u artikulaciji hipoteze o Gaji, koju je razvila u suradnji s Jamesom Lovelockom. Prema teoriji „simbiotske Zemlje“, živi su organizmi u interakciji s neorganskom okolinom na Zemlji, pri čemu nastaje sinergijski i samoregulirajući sustav koji pomaže u održavanju uvjeta za život na planetu. Odajući počast Margulisinoj revolucionarnoj viziji koja u središte evolucije i života stavlja suradnju (umjesto „opstanka najjačih“) i potkopava ideju da je čovjek doista čovjek (90% ljudskih stanica je ne-ljudsko, to jest, bakterijskog, gljivičnog, virusnog ili životinjskog porijekla), a tako i „individualno“ biće, Erin Espelie isprepliće audiozapise znanstveničinih radikalnih ideja s glasanjem raznih neobičnih bića koja nastanjuju oceane.

HD video & 16mm, boja, zvuk Glas: Lynn Margulis, 2003.

16 mm materija: How Your Blood Circulates, 1963. (ustupio A/V Geeks)

Podvodni zvukovi: rak pucavac, Weddellov tuljan, brkati tuljan, ulješura, plavetni kit, brodski motor, pučinska vjetroelektrana (ustupila organizacija Ocean Conservation Research)

Miks zvuka: Hunter Ewen

Erin Espelie (US)

Erin Espelie je redateljica, scenaristica i montažerka. Diplomirala je molekularnu i staničnu biologiju na Sveučilištu Cornell i eksperimentalni dokumentarni film na Sveučilištu Duke. Držala je kolegije iz ekologije i dokumentarizma u Centru za dokumentarne studije, na Odsjeku za evolucijsku antropologiju Škole za ekologiju Nicholas i Odjelu za pokretne slike Sveučilišta Duke. Espelie trenutačno predaje kolegije iz filmologije i kritičkih medijskih praksi na Sveučilištu u Coloradu, Boulder, gdje je suosnivačica umjetničkog programa NEST (Priroda, okoliš, znanost i tehnologija). Radila je i kao glavna urednica i kolumnistica časopisa Natural History. U svojim tekstovima i filmovima bavi se novim znanstvenim istraživanjima o antropocenu, pitanjima povijesti ekologije, epistemološkim dvojbama i našim očekivanjima od pokretnih slika. Njezin dugometražni eksperimentalno-dokumentarni film The Lanthanide Series (2014.) istražuje materijalnost digitalnog svijeta objedinjujući elemente dokumentarističkog narativnog eseja, apstraktnog vizualnog i zvučnog istraživanja i povijest crnih ogledala. Njezini filmovi prikazani su diljem svijeta, na festivalima u New Yorku, Londonu, Rotterdamu, u Galeriji Whitechapel, festivalu CPH:DOX i drugima.

Kontakt: https://erinespelie.com