Fronte Vacuo://Marco Donnarumma (IT/DE) Humane Metode [℧r]

Performans – svjetska premijera, 2020.

S performansom ℧r Marco Donnarumma nastavlja svoje dramaturško putovanje u neksus tijela, zvukova i strojeva. Kao novi rizom projekta Humane metode, ℧r je promišljanje o nasilju kao temelju aktualnih algoritamskih društava: nasilju uputa, sustava i infrastruktura stvorenih sa specifičnom svrhom zlostavljanja svih živih bića. Takvi sustavi djeluju kroz petlje, kroz organizirane repeticije strojeva i ljudi. Ljudi daju upute, strojevi ponavljaju upute, živa bića trpe upute i tako dalje i tako dalje.

℧r je samostalna izvedba za Tijelo bez lica, AI algoritam, svjetla i vibracijsku silu zvuka. Utjelovljen u Donnarumminu glazbenom instrumentu XTH Sense, interaktivni algoritam strojnog učenja pretvara unutarnji zvuk mišića, krvi i kostiju u koreografiju pokreta, zvukova i svjetla u stvarnom vremenu. Performans kombinira višeosjetilnu stimulaciju s interakcijom čovjeka i računala te somatskim praksama kako bi ispitao prividne nemogućnosti pokreta i ponavljanja.

℧r je šetnja kroz mrak. Tanano tijelo hoda u sjaju prigušenog svjetla. Tlo je između njih i konop ih povezuje. Bez pogleda, figura hoda i moli, hoda i moli, hoda i, kao u transu, zaviruje u tamu. Šetnja je petlja, molitva, agresija, uništenje i preobrazba. Meso udova Bezimenoga se pojačava, mikrofoni na mišićnom tkivu. Unutarnja napetost odzvanja sve većom svjetlinom. Pokret je zvuk, i ponovo; zvuk je vibracija, i ponovo; vibracija je pritisak, i ponovo; pritisak se oslobađa.

Škripeće zavijanje zlokobno jača, ponavljanje se pretvara u disfunkciju, sjaj se pretvara u sljepoću. Hoće li Neimenovani dospjeti do svjetlosti i izgorjeti, baš kao što to čine moljci?

Produkcija: Fronte Vacuo, režija i izvedba: Marco Donnarumma

Koncept: Fronte Vacuo (Donnarumma, Pevere, Familari)
Koreografija, performans, biofizička glazba: Marco Donnarumma
Efemerna transplantacija: Margherita Pevere
Interaktivne tehnologije učenja: Baptiste Caramiaux
Dizajn svjetla: Andrea Familari
Voditelj turneje: René Dombrowski

Rad je naručio i producirao KONTEJNER kao dio programa Re-Imagine Europe, a
sufinanciran je iz programa Kreativna Europa Europske Unije.
Sufinanciran je i iz programa Digital Culture Njemačke federalne kulturne zaklade,
@AKADEMIE FÜR_THEATER_UND_DIGITALITÄT.

Fronte Vacuo://Marco Donnarumma (IT/DE)

Marco Donnarumma je umjetnik, izvođač i istraživač aktivan od ranih 2000-ih koji spaja suvremeni performans, umjetnost novih medija i računalnu glazbu. Donnarumma manipulira tijelima, stvara koreografije, projektira tehnologiju i sklada zvukove, udružujući discipline i medije u oblikovanju onirične, senzualne i beskompromisne estetike. Svojim samostalnim performansima, predstavama i instalacijama u kojima tijelo postaje promjenjivi jezik za kritičko progovaranje o ritualima, moći i tehnologiji stekao je međunarodno priznanje.

Godine 2019. suosnovao je umjetničku grupu Fronte Vacuo zajedno s Margheritom Pevere i Andreom Familarijem. Njihova prva serija performansa, Humane Methods, razotkriva nasilje prisutno u današnjim algoritmičkim društvima, a na pozornicu postavlja skup izvođača koje čine ljudi, ne-ljudski organizmi i dramaturgija pogonjena umjetnom inteligencijom. Donnarummin samostalni ciklus performansa i instalacija, 7 Konfiguracija, razlaže konflikte između umjetne inteligencije i politike tijela putem odnosa četiriju ljudskih izvođača i šest AI proteza. Ti su radovi trenutno na turneji Europom i Azijom.

U posljednjih 15 godina redovito gostuje u kazalištima, koncertnim dvoranama, muzejima i na festivalima diljem svijeta, a za svoj je repertoar zaslužio brojna priznanja, od kojih su najnovija: Digital Award na festivalu Romaeuropa 2018, za performans Eingeweide; dvije nagrade na bijenalu Bains Numériques 2018, te posebno priznanje za zvučnu umjetnost na festivalu Prix Ars Electronica 2017 za Corpus Nil; priznanje za umjetničko djelovanje Science Year 2018, koje dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja i istraživanja Savezne Republike Njemačke za Amygdalu.

Kontakt: https://marcodonnarumma.com
https://vimeo.com/marcodonnarumma