Siniša Labrović (HR) Stado.hr

multimedijalni umjetnički projekt, 2005.

Stado.hr je multimedijalni umjetnički projekt koji parodira reality show. Iz ljudske perspektive ovce su neindividualizirane, predstavnice su vrste, a upravo to ih je učinilo pogodnim sudionicama u projektu. One ne znaju kreirati image niti se 'predstavljati', a ipak se nadam da bi neka od njih mogla postati zvijezda. Gledatelji su odgovorni na dvije razine: prvo kao glasači, a onda i kao dobitnici nagradne ovce, ovce koja je ispala iz natjecanja. U projektu postoje i dvije 'ako' faze. Ako gledatelj ne želi ovcu koju je dobio za nagradu, ona će biti zaklana. Ova faza je zamišljena kao pogubna za eventualno autorovo samozadovoljno svrstavanje na 'pravu stranu' moralno neupitnih.

Sljedeći ako: ako ovcu žele spasiti klanja, zaštitnici životinja moći će je otkupiti tako da s njom u svom stanu ili kući provedu 24 sata. Ovca pobjednica potpisat će ugovor o doživotnoj skrbi. Voajerizam, žudnja za stvarnošću, identificiranje s prosječnošću i prosječnost kao izuzetnost vrijedna javne pozornosti, anonimne mase koje odlučuju o pojedincu, istodobna suparništva i zajedništva, želja za individualizacijom, slavom i nagradom, anonimnost kao istoznačnica za nepostojanje, stalna izloženost sudionika ne oku promatrača, nego kameri koja dokida reality i ostavlja samo show kao realnost, neosviještenost publike o razlici između događaja i njegova medijskog posredovanja neki su od elemenata reality emisija koje Stado.hr nastoji prikazati.

Iskreno se nadam da su ovce dostojne suparnice ljudima u kreiranju veličanstvene dosade reality-a.

Siniša Labrović (HR)

Siniša Labrović rođen je 1965. u Sinju. Godine 1997. diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vizualnim umjetnostima počeo se baviti 2000. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je u Galeriji Otok u Dubrovniku. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, izvodio akcije i performanse, kao i urbane intervencije u Hrvatskoj, u Dubrovniku, Zagrebu, Zadru, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Poreču i inozemstvu, u Novom Sadu, Beogradu, Ljubljani, Grazu, Carlisleu, Reykjaviku, Regensburgu, Dundeeju, Istanbulu, Parizu, Kopenhagenu, Bruxellesu, Veneciji, Budimpešti, Berlinu, Dresdenu, Beču, Bratislavi, Pragu, New Yorku, San Sebastianu, Lodzu. U 2005. privukao je pažnju svjetskih medija (kao što su Reuters, BBC, Ansa, New York Post, Guardian, Times, NBC, ABC) svojim radom Stado.org ( Flock.org), u kojemu su ovce bile natjecateljice u reality showu. U 2007. godini za video Obiteljski dnevnik osvojio je treću otkupnu nagradu na prvo T-HT/MSU natječaju u Zagrebu. Ovo djelo je u stalnom postavu MSU-a.

Slobodna Dalmacija je performans Gloria izveden na splitskoj rivi proglasila jednim od pet najboljih kulturnih događaja u Dalmaciji tijekom 2007. godine. U 2010. godini na 16. Međunarodnom festivalu kazališta - PUF u Puli osvojio je nagradu Vjetar za izvedbu performansa Gloria. Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, kao i u privatnim kolekcijama. Izlagao na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. god. Predstavljao Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. god. zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.

sinisa.labrovic@gmail.com