Stahl Stenslie (NO) S.U.F.I. - Suicide Fashion International predstavlja Ka-Boom kolekciju

performans

Projekt S.U.F.I. bavi se koncipiranjem odjeće prikladne za samoubojstvo. Svi modeli su kontrolirane kvalitete i potpuno funkcionalni. Šest do deset modela bit će predstavljeni u Zagrebu, izgledajući odlično dok umiru.

U postkatastrofalnom desetljeću u kojem živimo nakon '9/11' samoubojstvo je postalo pomodnim fenomenom. Nije riječ o klasičnoj pariškoj modi, već o modi umiranja. Postoji stalan porast broja ljudi koji dobrovoljno pritisnu gumb ili povuku trak u ime samouništenja. Podaci govore o jasnom, globalnom trendu uporabe čovjeka kao potrošnog oružja. S jedne strane život je postao materijalom u materijalnom ratu. S druge strane se susrećemo s političko-religijskim ('politigijskim') kulturnim trendovima u kojima pojedinci nemaju ništa protiv žrtvovanja vlastita života. Odijela manifestiraju, simboliziraju i problematiziraju ova pitanja. Ona su ikone postdigitalnog doba, obilježenog novom učinkovitošću, osviještenošću i praksi u uporabi high techa-a. Ma kako su nove digitalne tehnologije reklamirane kao 'pametne', čovjek kao tehnologija je odlučujući faktor. U borbi za medijsku pozornost kao odabrano oružje pojavljuje se temeljnija naprava – život sam. Posljedično kulturnim procesima našli smo se u točki tehnološkog zagušenja u kojoj su jezik i uporaba novih medija izmakli digitalnoj smrti (računalu) te pronašli instrumente unutar tijela.

Projekt je potaknut sve većom instrumentalizacijom samoubojstva kao alata i oružja unutar regionalnih konflikata. To je ujedno i jedna od najekstremnijih tendencija posljednjih godina kao i znak apokaliptičnog raspoloženja koje je obilježilo desetljeće. Bombaši samoubojice predstavljaju logotip sukoba Tamil Tiger/Šri Lanka, palestinsko-izraelskog i iračkog sukoba. Pored propitivanja samoubojstva kao političkog oružja projekt je usmjeren na estetske efekte koji proizlaze iz toga. Manifestacije toga su estetizacija smrti i sociopatskog ponašanja. S.U.F.I. govori o fenomenima kao što su:

  • posthumani ideali u postdigitalnom dobu

  • sociokulturni aspekti takozvane 'globalne kulture'

  • geopolitički konflikti

  • transparentne tehnologije – poput smart odjeće

  • nova umrežavanja tehnologije, političkih zbivanja i uvjerenja

U socio-političkom kontekstu samoubojstvo je jedno od najsnažnijih načina prenošenja poruke. Bombaši samoubojice su F-16 za siromašne. I mnogo inteligentnije oružje. Ili?

Stahl Stenslie (NO)

Stahl Stenslie je umjetnik, kustos i istraživač. Specijalizirao se za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije. U svojim djelima usmjeren je na nedavne tehnološke razvoje, kao, na primjer, dodirnu komunikaciju na pametnim telefonima, somatske zvukovne ambijente i funkcionalno ubojito umjetničko oružje od jeftinog plastičnog materijala. Estetski gledano, njegova umjetnost i umjetnički izražaj usmjereni su na suprotstavljanje uobičajenom gledanju na svijet. Postavlja pitanja koja smo skloni izbjegavati ili pitanja na koja odgovore možemo naći u sjenama postojanja. Izlagao je i predavao na važnim međunarodnim događanjima (ISEA, DEAF, ArsElectronica, SIGGRAPH). Predstavljao je Norvešku na 5. bijenalu u Istanbulu, bio suorganizator 6. kiberkonferencije i osvojio Veliku nagradu Norveškog kulturnog vijeća. Vodio je brojne simpozije, poput ArsElectronica (NextSex), ArcArt i Oslo Lux (2013.) Doktorski rad posvetio je dodiru i tehnologijama (virtualtouch.wordpress.com), a trenutno predaje i bavi se istraživanjem kao redovni profesor na danskom Sveučilištu Aalborg, na Odsjeku za umjetnost i tehnologiju.

http://sexiatrics.wordpress.com/
stenslie@gmail.com