Marnix de Nijs (NL) Vibriranje Zagreba - Jezostroj

performans

Eksplozije, sudari, rastavljanje i dekonstrukcija uvijek su zanimali nizozemskog umjetnika Marnixa de Nijsa. Njegova umjetnička motivacija seže od uobičajene ljudske gladi za senzacijom do potrebe da se mapira određeni društveni razvoj i da ga se izazove. Zajedno s tim ide i zanimanje za čisti umjetnički, estetski potencijal destrukcije.

Svjetina je oduvijek, kao što tvrde Guns 'n' Roses imala apetit za destrukciju. Što je to u uništavanju što čini ljude sretnima? Od Bastille do američkog fenomena karambol derbija (razbijanja automobila-olupina na stadionima), kolektivna glad za tom vrstom rušenja nikada nije izgubila svoju privlačnost. U sklopu projekta Vibriranje Zagreba - Jezostroj de Nijs izlazi u susret tom apetitu publike, budući da performans čini srčano, energično 'potresanje' arhitekture. U svom performansu umjetnik se obračunava s lažnim ljudskim osjećajem sigurnosti.

Jezostroj je naprava koja jakim vibracijama može poljuljati čitavu zgradu. Stroj vibrira upotrebom utega - relativno mali uteg pričvrsti se ekscentrično u odnosu na rotirajuću os. Na taj način stroj proizvodi vibracije koje su dovoljno snažne da pokrenu čitavu zgradu. Vibriranje zgrade zbunit će centar za ravnotežu posjetitelja u zgradi te im stvoriti osjećaj da pomalo gube kontrolu nad situacijom, a u nekim će slučajevima prouzročiti i mučninu. Uništenje zgrade, konačna posljedica upotrebe Jezostroja, nije primarni cilj ove naprave.

Marnix de Nijs (NL)

Marnix de Nijs je nizozemski umjetnik i istraživač koji stvara instalacije te se od kasnih devedesetih bavi uranjanjem ljudskog tijela u imerzivne audiovizualne okoliše Njegovi radovi većinom uključuju interaktivne stojeve koji se igraju s percepcijom i kontrolom slike i zvuka, ali i humoristična i radikalna djela kao što Bullet Proof Tent & Lingerie, Physiognomic Scrutinizer i Autonomous Oil Reserve. Vođen idejom o tehnologiji kao pokretačkoj snazi kulturne promjene koja može generirati nova iskustva kroz promišljanja društvenih navika i komunikacije, njegov rad iskorištava kreativne mogućnosti novih tehnologija i istodobno kritički propituje njihov utjecaj na suvremeno društvo i ljudsku percepciju.

Radove je predstavio na mnogim međunarodnim festivalima, umjetničkim institutima i u muzejima. Dobitnik je posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica 2013., 2005. i 2001. godine. Primio je prestižnu nizozemsku nagradu Witteveen+Bos Art+Technology Award za svoj cjelokupni opus 2015. godine.

kontakt: info@marnixdenijs.nl