Simpozij

Sudionici:

Oron Catts (FI): Bežrtvena utopija ili bežrtvena hipokrizija?

Marta de Menezes (PT): O pipetama i umjetničkim studijima: sjecišta umjetnosti i biologije

Jens Hauser (FR): Bios, tehne, logos: vremenu prilična umjetnička karijera

Oliver Razac (HR): Reality TV i biopolitika

Thomas Kaiser (DE): DNKgrafija i audio mikroskop

Matthew Fuller (UK): Kalkulacijski prostor

Bojana Kunst (HR): Neposlušne veze: o proizvodnji monstruoznosti

Marie-Luise Angerer (AT): Žudnja za Realnim iliti proizvodnja sličnosti kroz osjet

Bojana Kunst (SI)

Bojana Kunst je filozofkinja i teoretičarka performansa. Trenutno radi kao istraživač na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani. Član je uredničkih savjeta časopisa Maska i Performance Research. Njeni prilozi objavljivani su u brojnim časopisima i publikacijama. Predavala je i držala izlaganja diljem Evrope. Autorica je triju knjiga, između ostalog Nemoguće tijelo - Tijelo i mašina: Kazalište, reprezentacija tijela i odnos prema umjetnome (1999.) i Opasne veze - Tijelo, filozofija i odnos prema umjetnome (2004.). Djeluje i kao dramaturg i umjetnička suradnica. Voditeljica je međunarodnog seminara za izvedbene umjetnosti u Ljubljani.

Oron Catts (FI)

Oron Catts rođen je u Finskoj, a trenutno živi i radi u Zapadnoj Australiji. Kao umjetnik bavi se tkivnim inženjeringom. Suosnivač i umjetnički direktor SymbioticAe, Umjetničko-znanstvenog laboratorija pri Odsjeku za anatomiju i ljudsku biologiju, UWA. Osnivač projekta Tissue Culture & Art /TC&A (Tkivna kultura i umjetnost, op.prev.) 1996. Istraživač-stipendist u Laboratoriju za tkivni inženjering i izradu organa pri Medicinskoj školi na Harvardu (2000.-2001.). Završio produkt dizajn i specijalizirao buduću interakciju dizajna i biološki deriviranih tehnologija. Diplomirao s odličnim uspjehom i pohvalom. Magistrirao likovne umjetnosti.

Thomas Kaiser (DE)

Thomas Kaiser radi kao inženjer u Clonadiag GmbH u Jeni. U istraživačkom radu bavi se analizom/standardizacijom, mikro- i nanotehnologijama, integriranom optikom, molekularnom biologijom i trenutno ekstrahiranjem/pročišćavanjem DNK. U umjetnosti je radio (zajedno s Joeom Davisom) na vizualizacijskim tehnologijama potencijalne iznimne razlučivosti temeljenim na molekularnoj interakciji; prototipima slikamaizrađenim od DNK, vitamina, proteina, zlata i srebra koji su uvršteni u izložbu bioumjetnosti L'art biotech, 2003 u Nantesu; na razvoju teremin mikroskopa i audio-sintetizirajućeg mirkoskopa; na novim višekanalnim audio mirkoskopima za zvučna okruženja; kontinuirano radi na transformiranju znanstvenog opažanja.

Marta de Menezes (PT)

Marta de Menezes portugalska je umjetnica (r. 1975. u Lisabonu) s diplomom likovnih umjetnosti sa Sveučilišta u Lisabonu te povijesti umjetnosti i vizualne kulture sa Sveučilišta u Oxfordu. Također je doktorand na Sveučilištu u Leidenu. Njezin je istraživački interes sjecište između umjetnosti i biologije te u svom laboratorijskom radu nastoji pokazati da se nove biološke tehnologije mogu koristiti kao novi umjetnički medij. Godine 1999. de Menezes je proizvela svoje prvo biološko umjetničko djelo (Nature?) modificiranjem uzoraka krila živih leptira. Od tada koristi različite biološke tehnike, uključujući funkcionalni MRI mozga, za stvaranje portreta kojima se može vizualizirati um (Functional Portraits, 2002.); fluorescentne uzorke DNK za stvaranje mikro-skulptura u jezgrama ljudskih stanica (nucleArt, 2002.); skulpture izrađene od bjelančevina (Proteic Portrait, 2002.-2007.), DNK (Innercloud, 2003.; The Family, 2004.) ili koje uključuju žive neurone (Tree of Knowledge, 2005.) ili bakterije (Decon, 2007.). Njezini radovi prikazani su na međunarodnim izložbama, u člancima i predavanjima. Trenutno je umjetnička ravnateljica Ectopije, eksperimentalnog umjetničkog laboratorija u Lisabonu, te voditeljica projekta Cultivamos Culture na jugu Portugala.

martademenezes@gmail.com
martademenezes.com; cultivamoscultura.org