Ines Krasić (HR), Ivan Nikolić Lesh (HR) Banana Poetry 2

instalacija, 2011.

Banana Poetry je eksperimentalni, interaktivni mehanizam za generiranje računalne poezije čije je polazište istraživanje mašinske, vizualne i dekonstruktivne poezije.

Rad je prvi put prezentiran 2006. godine, kada je uz pomoć banana i limuna napajan izvor zvuka. Mehanički računalni glas recitirao je novu poeziju generiranu iz pjesama hrvatskih klasika kao što je Voćka poslije kiše Dobriše Cesarića, “rekonstruiranu” u stilu punk-rock i hard-core pjesama.

Pogon Banana Poetry 2 i dalje je isključivo energija dobivena iz voća, ali i softver i hardver dovedeni su do sasvim novog nivoa. Stotine voćki i dalje napajaju mikrokontroler i sučelje rada, ali softver je mnogo precizniji i složeniji, a hardverski se iz voća dobiva dovoljno energije da se u potpunosti upogoni mikrokontroler koji generira poeziju.

U odnosu prema uporabi jezika do izražaja dolazi razbijanje jezičnih struktura kako bi se s namjerno stvorenom nerazumljivošću iskazala poetika novoga. Korisničko sučelje konstruirano za Banana Poetry 2 omogućava rekombiniranje i miješanje izvornika, što će rezultirati novim zbirkama poezije. Poezija je podložna interakciji tako da posjetitelji mogu izabrati ne samo neki od spomenutih sadržaja iz ponuđenih baza, već i stil pisanja, odnosno formu u kojoj će se poezija generirati poput, primjerice, kuharice, rime ili haikua. Baza za “proizvodnju” poezije unaprijeđene verzije Banana Poetry 2 su kapitalna dijela iz humanističkih i prirodnih znanosti poput Marxovog Kapitala ili Darwinovog Postanka vrsta prirodnim odabirom, začinjena receptima iz vrhunskih kuharica, kao i trash literaturom s erotskim primjesama, što u konačnici stvara sasvim nove “okuse“ poezije.

Ali Banana Poetry nije samo svojevrstan neoavangardni postulat koji nas želi zabaviti. Instalacija sadrži niz referenci na povijesne umjetničke avangarde koje se javljaju kao reakcija na socijalnu zbilju i na rigidnost tradicionalnih umjetničkih kanona. To je rad koji propituje odnose unutar umjetnosti i što umjetnost može ponuditi društvu u cjelini, u vremenu premrežnom konzumerizmom i površnošću. Slučajnim odabirom generirana poezija, koja kao da nastaje iz kibernetizirane vizije rajskog vrta, svojom začudnošću ponajmanje donosi lagodu uživanja u umjetnosti. Ona više funkcionira kao poziv na buđenje i djelovanje.

tehnička podrška: Željko Krpetić (hardver), Dubravko Kuhta Tesla (munjara)
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Ines Krasić (HR)

Ines Krasić rođena je 1969. god. u Mostaru. Diplomirala je 1993.god. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsjek u klasi prof. D. Babić. Od 1993. član je HDLU-a Zagreb. Godine 2001. upisuje poslijediplomski studij kiparstva i videa na Akademiji lik. Umjetnosti u Ljubljani pod mentorstvom prof. Jože Baršija i prof. Sreče Dragana. Godine 1995. zaposlila se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistentica na grafičkoj katedri. Godine 2006. izabrana je u umjetničko-nastavno zvanje docenta. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama: Italija, SAD, Slovenija, Španjolska, Srbija, Hrvatska. Dobitnica brojnih nagrada od kojih je posljednja posebno priznanje 3. hrvatskog triennala grafike, Zagreb, 2003.

Ivan Nikolić Lesh (HR)

Ivan Nikolić, rođen u Zagrebu 9.9.1985, je koder koji se bavi istraživanjem crva i virusa, softverske mutacije i evolucije, biološki inspiriranih sustava, i umjetne inteligencije, bavi se crtanjem i pokušava biti multimedijalni umjetnik. Radi u Multimedijalnom insititutu. Jedan je od prvih sudionika hrvatskih borbi robota.