Camera LucidaDmitry Gelfand (RU/NL) & Evelina Domnitch (MBY/NL)

Ostaci bestjelesne kuhinje

Unutar prozirne komore ispunjene vodom zvučni valovi pretvaraju se u svjetlosne emisije primjenom fenomena poznatog kao sonoluminescencija. Nakon navikavanja na apsolutnu tamu koja okružuje instalaciju, pred gledateljevim očima oblikuju se nepostojane konfiguracije svjetlećih zvučnih polja. Iako je utvrđeno da izvor svjetlosti dolazi iz implodirajućih mjehurića plina, redoslijed događaja ostaje pretežno nepoznat. Nakon mnogih istraživanja razvile su se različite teorije - od radijacije izazvane sudarom molekula i kvantnog tuneliranja do ionizacije plazmene jezgre ili čak mjehuraste fuzije. Međutim, nije bilo istraživanja o implikacijama sonoluminescencije kao alata percepcije. Naša je namjera razotkriti ovo osjetljivo biokemijsko-fizičko sučelje, u kojem je vidljivo preduvjet za nevidljivo (čujno) i “gdje obratno također vrijedi, gdje je nevidljivo [nestanak gledatelja u potpunoj tami] preduvjet za novu vrstu vidljivog” (Roger Caillois).

Dmitry Gelfand (RU/NL) & Evelina Domnitch (MBY/NL)

Dmitry Gelfand (Sankt Peterburg, Rusija, 1974.) i Evelina Domnitch (Minsk, Bjelorusija, 1972.) stvaraju senzoričke ambijente u kojima se stapaju fizika, kemija i informatika s tajanstvenim filozofskim praksama. Umjetnici koriste najnovija otkrića, posebice ona koja se odnose na valne pojave, kako bi istraživali pitanja percepcije i vječnosti. Takva su istraživanja značajna jer znanstvena slika svijeta, koja služi kao temelje suvremenoj misli, još uvijek ne uspijeva obuhvatiti nezabilježivo djelovanje svijesti.

Odbacivši korištenje snimanja i fiksativnih medija, instalacije Domnitch i Gelfanda postoje kao stalno mijenjajuće pojave ponuđene na promatranje. Budući da se te rijetko viđene pojave odvijaju izravno pred promatračem bez ikakvog posredovanja, često omogućuju veliko proširenje osjetilnih opažanja osobe.

Neposrednost toga iskustva omogućuje promatraču da premosti iluzornu razliku između znanstvenog otkrića i proširenja percepcije.Da bi se mogli baviti takvim efemernim procesima, umjetnici su surađivali s brojnim znanstveno-istraživačkim institucijama, uključujući Drittes Physikalisches Institut (Sveučilište Göttingen, Njemačka), Institut za napredne znanosti i tehnologije (Japan) i Europsku svemirsku agenciju. Dobitnici su Japanske nagrade za izvrsnost u medijskim umjetnostima (2007.) te četiri počasna priznanja Ars Electronice (2013., 2011., 2009. i 2007.).

entanglemennt@synergeticalab.com
portablepalace.com + synergeticalab.com