Nuage Vert IvryHeHe / Helen Evans & Heiko Hansen (FR)

Ostaci bestjelesne kuhinje

U proteklom desetljeću u medijskom diskursu, kao i svakodnevnom jeziku, pojavile su se nove krilatice poput ekološka vizualizacija, ugljični offset, ekološki otisak, hranidbene milje i sl. Spomenute apstrakcije označuju naše pokušaje da kvantificiramo individualnu odgovornost, te također pronađemo načine suočavanja sa stvarnim izazovima klimatskih promjena i eksploatacijom nimalo neiscrpnih prirodnih resursa.

Nuage Vert se temelji na ideji da javni oblici djelovanja mogu utjeloviti ekološki projekt, materijalizirati pitanja zaštite okoliša i učiniti ih predmetom naše kolektivne svakodnevice. Materijalna, kolektivna i estetska dimenzija ovog projekta, razlikuje ga od drugih pristupa.

Svjetlosna instalacija u mjerilu grada nakalemljena na krajnji simbol industrijskog onečišćenja, osvještava javnost, generira raspravu i može uvjeriti ljude da promjene svoje potrošačke navike.

Nuage Vert je dvosmislen jer ne nudi jednostavnu moralističku poruku, već pokušava suočiti gradskog stanovnika s izazovnim i estetskim spektaklom koji je otvoren za tumačenje i dovodi u pitanje uobičajenu percepciju. Bojanje tvorničkog dima u zeleno neminovno vodi do postavljanja niza pitanja. Diskurs o klimatskim promjenama i emisiji ugljičnog dioksida time pomiče svoj fokus s apstraktnih nematerijalnih modela baziranih na pojedincu, na opipljivu realnost gradskog života. Projekt je prvotno izveden u kulturnom kontekstu i specifičnom lokalitetu Ruoholahti, nekadašnjoj industrijskoj luci koja je danas urbanistički prenamijenjena u rezidencijalni okrug Helsinkija, gdje je potrošnja energije u stalnom porastu.

HeHe / Helen Evans & Heiko Hansen (FR)

HeHe je umjetnički kolektiv koji su u Parizu osnovali Helen Evans (1972., Velika Britanija) i Heiko Hansen (1970., Njemačka). Evans i Hansen su diplomirali kompjuterski dizajn na Royal College of Art. Kroz svoje radove propituju postojeće tehnološke sustave koji nas okružuju, poput transporta, javnog oglašavanja i nadziranja zagađenja kako bi im dali novu društvenu i kritičku ulogu. Za HeHe, grad je neiscrpan izvor mogućnosti, ne samo u smislu novih gradnji, već za prakticiranje kritike, za reprogramiranje građevina i njihovih infrastruktura, za razotkrivanje nevidljivog i stvaranje novih značenja koja ispredaju priče za svoje stanovnike. HeHe su izveli sitespecific radove za Centre Pompidou (Air de Paris, 2007.), Luxembourg European Capital of Culture (Transient City, 2007.), te V2 Rotterdam (2005.). Njihov video Toy Emissions (2007.), koji dokumentira performans na ulicama New Yorka, uvršten je u Biennale suvremene umjetnosti u Lyonu (2009.) i prikazan na izložbi Invisible Dust u Sainsbury's centru za vizualnu umjetnost u Norwichu (2010.). Za projekt Nuage Vert (Helsinki, 2008.) dobitnici su tri međunarodna priznanja: Golden Nica za kategoriju hibridne umjetnosti na Ars Electronici (Austrija, 2008.), Green Prix na Zero One San Jose (SAD, 2008.), i Certificate of Honour od strane Foundation for Environmental Art (Finska, 2009.).