Davor Sanvincenti (HR) Solfeggio for color harmonies

Audio-vizualna fizička instalacija, 2013.

“Boja je mjesto susreta našeg mozga i svemira.” – Paul Cézanne

Cilj je audiovizualne fizičke instalacije Solfeggio for color harmonies stvoriti potpuni vizualni i auditivni doživljaj koji će zarobiti ne samo naša osjetila već i naše fizičko pirsustvo u apsorbirajućem ambijentu prožetom svjetlom, zvukom i dimom. Rad računa na naše vrijeme, odnosno na bivanje u prostoru određeno trajanjem vizualnog zapisa (60 minuta) koji se mijenja u rasponu od crne boje do svjetlosnih pojačanja i ponovnog uvira u tamu (mrak se poklapa na svaki puni Sunčev sat). Evolucija kroz cjelokupni “optički prozor” popraćena je zvukom, formuliranim kao sustav koji koristi numeričke odnose u solfeggio frekvencijama (devet frekvencija dobivenih iz numerologije korištene prije nekoliko stoljeća u gregorijanskim napjevima).

Znanstvena istraživanja korištenja i djelovanja takvih frekvencija pokazala su znatnu promjenu (zaobljenje zrnca) u stanicama kod ispitanika. Gradacija svjetlosti pojavljuje se u jedva primjetnim nijansama i promjenama registara, kako bi se postiglo usporavanje, usporavanje pulsa, pa čak i “zahtjev” odsustva misli i pražnjenja svijesti. Vrijeme rada je ulaz u prostor gdje se fizički može ostati onoliko koliko osjećamo da nam je potrebno, izolirajući sebe od svijeta, i prilagoditi uvjete djela sebi. Prostor je aktiviran, on više nije onaj pasivni omotač oko nekog djela, nego otvorena struktura. Solfeggio for color harmonies aktivirana je praznina koja progovara iz svoje punine, odnosno ispunjenosti različitim efektima koji je preobražavaju interaktivnošću s prostornom školjkom.

Davor Sanvincenti (HR)

Davor Sanvincenti (1979.) multimedijalni je umjetnik čije se područje djelovanja nalazi u fenomenologiji audiovizualnog i antropologiji vizualne kulture. Studirao je na odsjeku Psihologije pri Filozofskom Fakultetu u Rijeci te je diplomirao vizualne umjetnosti na Europskom Institutu za Dizajn u Milanu. Polje svojeg djelovanja usavršavao je na Masteru multimedijalnog programiranja i zvučnog inženjeringa pri Centru za elektroakustiku AGON u Milanu te na rezidenciji u 4DSOUND prostorno-zvučnom institutu u Budimpešti. Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima kao što su Device_art (Montreal), Biennale des Imaginaires Numériques (Aix-en-Provence), 28. Muzički biennale Zagreb, International Film Festival Rotterdam, Edinburgh International Film Festival, Ann Arbor Film Festival (SAD), Curtas Vila do Conde (Portugal), EXiS International Film Festival Seul, Imagine Science Film Festival - New York. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su Nagrada Radoslav Putar (2010.) za najboljeg umjetnika do 35 godina te HT nagrada (Muzej suvremene umjetnosti - 2008. i 2017.).

render_001@hotmail.com
davorsanvincenti.com