Gjino Šutić (HR), Tanja Minarik (HR) Trenutak smrti

Instalacija, 2014.

Strah od smrti nešto je što sva živa bića imaju zajedničko. To je, možda, i najveći i najsloženiji strah od svih. Većina ljudi provede svoj životni vijek pokušavajući se nositi sa strahom od nepoznatoga i od nepostojanja i u mnogim slučajevima ignorirati ga. Koliko god uzrokovao loše emocije koje se aktivno trudimo izbjeći, taj je strah pokretačka sila u pozadini velikog broja monumentalnih kulturnih postignuća. Pojedinci koji su bili dovoljno hrabri da prigrle taj strah bili su oni čija je kreativnost dala čovječanstvu inovacije na području medicine, religije i umjetnosti.

Zamislite što bi se sve još moglo postići kad bismo se intenzivnije pozabavili tim strahom.

Trenutak smrti interaktivna je instalacija koja nam može pomoći da bolje razumijemo proces straha vezanoga uz smrt. Daje nam kratak pogled u nepoznati svijet – osjetilno iskustvo materijalne smrti uživo – prikupljeno u stvarnom vremenu od raspadajućega trupla korištenjem E.R.O.S.-a (inteligentne sonde razvijene na UR Institutu). Pretvaranjem materijalnih podataka u digitalne, materijalna smrt može se prenijeti u komoru Trenutka smrti, gdje će se ponovno materijalizirati i pružiti korisniku osjetilno iskustvo smrti. Baveći se svim ljudskim osjetilima, komora će pružiti korisniku iskustvo trenutka u kojemu se čovjek ne može distancirati od iskustva najbližeg mogućeg susreta sa smrću.

Kakav će to učinak imati na korisnika? Kako će ta percepcija utjecati na njega? Hoće li taj strah u konačnici biti produktivan ili će pak ostati samo običan strah? Sve su to važna pitanja na koja je potrebno odgovoriti. Naš je plan doznati neke od odgovora, provodeći forenzička i bihevioralna istraživanja, uz pomoć naše instalacije.

suradnici na tehničkoj produkciji: tim UR Instituta: Lovro Dujnić, Dajgoro Labinac, Filip Kovačić Popov & Darko Vaupotić
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Gjino Šutić (HR)

Gjino Šutić je biotehnolog, medicinski kemičar, postmoderni novomedijski umjetnik, biohaker, inovator i edukator. Osnivač je i direktor Universal Research Institutea (UR Institute, HR) od 2013. te hrvatske tvrtke Gen0 Industrija d.o.o. – za razvoj i proizvodnju inovativnih tehnologija od 2014. Predsjednik je Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije od 2020. Šutić djeluje kao multidisciplinarni istraživač i producent projekata u domenama eksperimentalne biotehnologije, hibridne i biološke umjetnosti, elektronike, biološkog i kemijskog inženjerstva, promovirajući često uradi sam inovativne prakse. Od recentnih dostignuća treba istaknuti produkciju EU projekata Dubrovnik Postmodern (VR kultura i umjetnost), STARTS4Water (umjetnost i nove tehnologije u očuvanju voda) te osvojeno zlato na ARCA 2022 sajmu inovacija za sintetičku molekulu s potencijalnom farmaceutskom uporabom koju je razvio in silico korištenjem kemoinformatike i VR alata.

ur-institute.org

Tanja Minarik (HR)

Tanja Minarik (HR) umjetnica je koja djeluje u području videoumjetnosti, audiovizualnih performansa i interaktivnih imerzivnih okruženja. U svom se radu pretežno bavi podacima, biopolitikom i tehnologijom. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu, stekla je diplomu prvostupnice filmske i medijske umjetnosti, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, stekla je diplomu magistre novih medija. Dio je kolektiva queerANarchive i članica Univerzalnog istraživačkog instituta UR.Izlagala je i nastupala na samostalnim i skupnim izložbama u galerijama i na festivalima kao što su: Dreiviertel, Bern, Švicarska; Atenski muzej queer umjetnosti, (AMOQA), Atena, Grčka; Touch Me Festival, Zagreb, Hrvatska; Rimski festival nezavisnog filma, Rim, Italija; CineFest, Mađarska; Europavox Festival, Clermont Ferrand, Francuska; FemiNiš, Niš, Srbija; Perforacije, Zagreb, Hrvatska; MENT, Ljubljana, Slovenija; Festival mediteranskog filma, Split, Hrvatska; PitchWise Festival, Sarajevo, Bosna i Hercegovina itd.