Vitar Drinković (HR) Vrijeme disanja

Instalacija, 2014.

Rad se sastoji od naprave koja u sebi sadrži potenciometar i reflektora koji je spojen na modificirani sat. Sat je spojen na solarnu ćeliju te radi samo kada postoji izvor svjetla određenog intenziteta. Naprava funkcionira tako da ju osoba pričvrsti na svoje tijelo u visini struka, te svojim dubokim disanjem “iz abdomena” regulira intenzitet svjetla. Tako posjetitelj svojim disanjem pokreće sat, koji radi samo kada osoba diše. Na razini biološke i psihološke uvjetovanosti percepcije vremena ovaj rad djeluje na način da navodi osobu na duboko disanje te time, i zbog vizualnog doživljaja promjene svjetla, stvara opuštajuće, meditativno stanje. Projekt se referira i na ubrzani i stresni način života, gdje konstantno razmišljamo i radimo mnogo stvari istovremeno. Kroz interakciju s radom fokus se usmjerava na jednu radnju, na disanje, što nas dovodi u stanje uma koje je “ovdje i sada”. Na taj se način mijenja i percepcija vremena. Stoga je sat dizajniran tako da nema brojeva, već je u potpunosti bijel i sadrži jednu crvenu kazaljku koja pokazuje sekunde.

produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Vitar Drinković (HR)

Vitar Drinković djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti stvaranjem interaktivnih naprava, izuma i instalacija koje služe kao posrednici u komunikaciji među ljudima. Njegova je namjera istražiti i stvoriti novi kontekst i uvjete za osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Dugogodišnje iskustvo u kiparstvu i kiparskim tehnologijama kombinira s novim medijima, DIY kulturom, novim tehnologijama te suradnjom sa stručnjacima iz područja znanosti, što mu omogućava širok spektar djelovanja.Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Za vrijeme studija proveo je jedan semestar na Sveučilište Indiana u Pennsylvaniji, SAD.

Magistrirao je 2014. godine na Odsjeku za animirani film i novemedije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za vrijeme studija sudjelovao je u razmjeni studenata na Sveučilištu London Metropolitan u Engleskoj.Ostvario je 24 samostalne izložbe, 7 skulptura u javnom prostoru (Zagreb, Dugo selo, Bjelovar, Hvar u Hrvatskoj te Trajštof u Austriji) i sudjelovao je na 14 umjetničkih radionica. Izlagao je na 55 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj.Dobitnik je više nagrada, priznanja i stipendija te je finalist nagrade Radoslav Putar 2021. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

vitardrinkovic.com
vitardrinkovic@gmail.com