17/03/2024

Designing for Regenerative Landscapes - novi ciklus podcasta

"The School of the Feral Grounds" organizirana unutar okvira projekta Future DiverCities ulazi u svoj treći i posljednji edukacijski modul u obliku serije podcasta pod nazivom "Designing for Regenerative Landscapes", koju vode i uređuju Danica Sretenović i Gaja Mežnarić Osole iz kolektiva Trajna/Krater (SI). Prvi podcast biti će objavljen 29. ožujka 2024. godine na temu okolišne brige i kuriranja, a gost je Gilly Karjevsky (Floating University).

Uz inspirativne gostujuće govornike koji su uključeni u urbanističko kuriranje, pedagoški rad, izdavaštvo, umjetnost, dizajn i arhitekturu, serija tematskih razgovora ima za cilj istražiti različite kulturne pristupe povezane s ekološkom obnovom u različitim nacionalnim kontekstima i prostornim tipologijama. Unatoč naporima inicijativa poput New European Bauhaus i politika Europske unije za promicanje ekološke održivosti, akcije koje pokreće zajednica na lokalnoj razini i dalje se suočavaju s izazovima poput nesigurnosti, ekološke nepismenosti, siromaštva ili nezainteresiranih lokalnih administracija.

Svaka epizoda podcasta istražuje određenu tematsku leću s pozvanim praktičarem, raspravljajući o kreativnim pristupima urbanom kuriranju, upravljanju odozdo prema gore, etičkoj ekonomiji, kritičkom izdavaštvu i obrazovanju, planiranju za viševrsni urbanizam i dizajniranju regenerativnih materijalnih kultura. Izlažući socijalne, ekološke i programatske aspekte ekokulturnog upravljanja, rasprave imaju za cilj osnažiti kulturne aktere diljem Europe u njihovom uključivanju u otporne i kontinuirane ekološke akcije.

PODCAST #1 29. ožujka 2024.
Curating ecological care & repair, Gilly Karjevsky, Floating University.

Gilly Karjevsky istražiti će kustoske pristupe i formate utemeljene na etici brige za naše zajednice, gradove i planet. Promatrajući izvedenice iz riječi 'curare', što znači 'liječiti', Karjevsky će ponuditi radikalne maštarije o brizi i liječenju naših narušenih odnosa unutar urbanističkih ekologija, prepozicionirajući kustosku praksu izvan tradicionalnih institucionalnih okvira kako bi se angažirala s kontekstima specifičnim za određeno mjesto i viševrsne okoline.

Gilly Karjevsky je urbanistička kustosica sa sjedištem u Berlinu. Njezina trenutna istraživanja usmjerena su na kolektivnu auto-teoriju i urbanističko kuriranje nakon planetarnog preokreta. Kao gostujuća profesorica za socijalni dizajn na HFBK u Hamburgu i kustosica u rezidenciji na MArch na CSM u Londonu, Gilly se u svojim istraživanjima bavi raznolikim temama. Također je osnivačica udruženja Floating e.V od 2018. godine, gdje kurira festival Climate Care.

Na web stranici Future DiverCities pronađite sav sadržaj i materijale s prethodnih obrazovnih sesija.

Projekt podržali