10/04/2024

Kustoska rezidencija u KONTEJNER-u: Lisa Tronca (CA)

Tijekom četiri tjedna, kanadska kustosica Lisa Tronca posjećivat će umjetničke galerije, institucije, studijske prostore i prostore nezavisne kulture u Bratislavi, Budimpešti, Zagrebu i Ljubljani. Tijekom rezidencijalnog boravka susrest će se s raznovrsnim europskim stručnjacima za umjetnost, s kojima će imati priliku i javno predstaviti svoje projekte. Dio rezidencije koji se odvija u Zagrebu ugošćuje KONTEJNER od 14. do 21.4.2024. godine.

Do 27. travnja, quebečka kustosica Lisa Tronca sudjeluje u nizu rezidencija koje se održavaju u Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, a ugošćuje ju niz partnera: Zaklada Nadácia – Centrum Súčasného Umenia (Bratislava), muzej Ludwig (Budimpešta), KONTEJNER (Zagreb) i Aksioma – Institut za suvremenu umjetnost (Ljubljana). Ovaj niz rezidencija fokusiran je i na profesionalan razvoj, konsolidaciju suradnji, otkrivanje novih umjetničkih pristupa te prilika za inspiraciju kreativnim aktivnostima iz drugih krajeva s ciljem razvoja budućih izložbenih projekata.

O rezidencijama za umrežavanje
Rezidencije za kustose usmjerene na umrežavanje dio su programa razmjene između Quebeca i Srednje Europe. S jedne strane, ovaj projekt omogućuje kanadskom kustosu da sudjeluje u četverotjednoj rezidenciji u Srednjoj Europi, dok s druge strane omogućava po jednom slovačkom, mađarskom, hrvatskom i slovenskom kustosu provođenje dvotjedne rezidencije u Quebecu. Rezidencije će im omogućiti proširivanje profesionalne mreže i obogaćivanje vlastitih kustoskih istraživanja.

Ova inicijativa dio je dijeljenja znanja, razvoja mreže i izgradnje trajnih odnosa između institucija s komplementarnim djelatnostima. Ove kolaborativne rezidencije donose niz dobrobiti svim stranama, uključujući i organizacije u široj lokalnoj zajednici. Inicijativa je izgrađena je uz stručnost i angažman mnogih partnera te ima za cilj otvaranje tržišta i stvaranje međunarodnih prilika za kanadsku i srednjoeuropsku zajednicu.

Ovaj projekt producira Molior i podržava Kanadsko vijeće za umjetnost.