21/09/2021

Studijski posjeti Bruxellesu i Berlinu u sklopu projekta Arc-hive

Naši kustosi Jurica Mlinarec i Luja Šimunović su kroz tjedan dana prošli radionicu digitalizacije i posjetili zbirku belgijskog Instituta prirodnih znanosti, a u Berlinu su istražili novu manifestaciju Future Perfect Land i posjetili kustose organizacije Art Laboratory Berlin.

Od 6. do 8. rujna, Kraljevski belgijski Institut prirodnih znanosti ugostio je partnere projekta Arc-hive, među kojima je i KONTEJNER, na intenzivnoj radionici digitalizacije u sklopu koje smo imali prilike posjetiti njihov suvremen i progresivno osmišljen stalni postav, kao i upoznati se s kompleksnim sistemom arhiviranja i digitalizacije njihovih zbirki. Upoznali smo se s tehnikom fotogrametrije, koja omogućuje da se snimljeni predmet prevede u 3D model - nakon čega smo radili u programima za 3D modeliranje pomoću kojeg je predmet dobio svoj konačan, digitalni oblik. Od paleontoloških primjeraka do suvremenih tehnika taksidermije, kustosi i stručnjaci iz područja konzerviranja, arhiviranja i digitalizacije uveli su nas u raznovrsnost metodologije koja se primjenjuje u proučavanju prirodnih primjeraka. Zajedno s partnerima iz područja istraživačke umjetnosti koja se služi biološkim medijem, ispitivali smo načine na koji se te metode mogu prevesti u praksu održavanja i arhiviranja umjetničkih radova.

Drugu polovicu tjedna, od 9. do 12. rujna, proveli smo u Berlinu gdje smo posjetili članove Kustoskog kolektiva za umjetnost u javnom prostoru (CCPA) koji su po prvi puta organizirali manifestaciju Future Perfect Land u dvorištu berlinskog Monopola. Osmišljen kao zabavni sajam za spekulativne stvarnosti, kroz site-specific i javne intervencije, istraživao je potencijalne budućnosti koje bi mogle nastati kao rezultat globalnog zatopljenja. Konačno, posjetili smo i Art Laboratory Berlin gdje su nas kroz njihovu izložbu “Under the Viral Shadow” proveli kustosi Regine Rapp i Christian de Lutz.

Projekt podržali