13/05/2024

Umjetničko istraživanje Ane Horvat i Ivane Pinjušić Bužančić u KONTEJNER-u

U KONTEJNER-u u Odranskoj traje umjetnička rezidencija skladateljice Ane Horvat i pijanistice Ivane Pinjušić Bužančić u sklopu projekta New Perspectives for Action, u okviru Re-Imagine Europe koji sufinancira Europska unija. Umjetnička rezidencija traje od 2. do 13. svibnja, a obuhvaća umjetničko istraživanje u kojem se dvije glazbenice suočavaju s pitanjem vlastitog glazbenog identiteta.

foto Sanja Bistričić Srića

Iako formalno obrazovane, obje se, svaka na svoj način, osjećaju ograničeno očekivanjima i stereotipima vezanim uz njihovo klasično glazbeno obrazovanje. Polaritet koji obje umjetnice osjećaju zamagljuje jasne granice njihova umjetničkog identiteta. Bez želje da umanje važnost formalnog obrazovanja i s jasnim stavom kako ono, iako rigidno, i dalje dozvoljava prostor slobode kroz jasnu formu, pitanje koje im se nameće i koje kroz svoj rad žele istražiti jest postoji li njihova kreativnost i izvan tih davno usađenih zadatosti. U okviru rezidencije bave se arhivskim snimkama koncerata i intervjua te svojim sjećanjima, a u sljedećoj će fazi projekta u proces istraživanja uključiti razgovore i intervjue s onima koji trenutno pohađaju glazbenu školu ili akademiju. Snimke i materijali poslužit će kao polazišni gradivni materijal za novo izvedbeno djelo.
Svojim se radom nadaju i potaknuti dublje razumijevanje i prihvaćanje različitosti u glazbenoj zajednici.

Ana Horvat je skladateljica u čijem se opusu nalaze akustične i elektroakustičke skladbe, glazba za zvučne instalacije, film, plesne predstave, operu i performanse, te je (ko)autorica više umjetničkih instalacija i multimedijalnih radova. Zanima ju spajanje različitih područja umjetnosti te upravo iz tog razloga vrlo često djeluje u kolektivima i tandemima s drugim umjetnicima, robotičarima, multimedijalcima, informatičarima, kao i DIY i DIWO entuzijastima. Studirala je elektroničku kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Aktivna je članica zagrebačkog makerspace-a Radiona koji djeluje s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije. Uz skladateljski rad predaje na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Ivana Pinjušić Bužančić formalno glazbeno obrazovanje je započela u dobi od šest godina, a diplomu pijanistice stječe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Veljka Glodića.
Predavala je klavir i i korepetirala u više glazbenih škola, nakon čega se profesionalno pronalazi kao korepetitorica plesnih predmeta u Umjetničkoj plesnoj školi Silvije Hercigonje, u kojoj je zadnjih sedam godina i ravnateljica. Bila je producentica na dva izdanja Muzičkog Biennala Zagreb. Bila je članica međunarodnog Eksperimentalnog ansambla Muzičkog salona SC kojeg je umjetnički vodio skladatelj i trombonist Hilary Jeffery, a koji je nastupio na 3. Izlogu suvremenog zvuka u sastavu: Anthea Caddy, Miodrag Gladović, Ryoko Imai, Hilary Jeffery, Marija Lešaja, Lovro Livajić, Zolt Sőrés. Kao izvođačica surađivala je i sa skladateljima poput Huga Moralesa Murguije i Matyasa Wettla, a sa skladateljicom Anom Horvat nastupila je na platformi novog zvuka Sine Linea. Istaknuto područje njezina zanimanja je umjetničko obrazovanje mladih, trenutno najviše plesno obrazovanje, te nerijetko radi i glazbene brojeve za manja plesna scenska djela.

Projekt podržali