31/05/2023

Uspješno završena prva faza ASH MA projekta

U petak 2.6. u 20h na Nastavničkom odsjeku ALU (Jabukovac 10), otvaramo izložbu i predstavljamo projekt dizajna studijskog programa ASH MA - Master of Arts in Art, Science and Health, čime obilježavamo uspješan završetak prve faze projekta.

Tijekom 2022. i 2023. godine, zajedno s našim međunarodnim partnerima, radili smo na dizajniranju novog kurikuluma za program ASH MA - Art, Science and Health Master of Arts. Radi se o novom dvogodišnjem međunarodnom posljediplomskom studiju koji kritički istražuje i kontekstualizira temu zdravlja kroz različite umjetničke prakse povezane s liječenjem i skrbi, medicinom i alternativnim medicinskim praksama, mehanizmima poboljšavanja i dizajnom protetike, genetikom i bioetikom, aktivizmom i ekološkim praksama.

Samo je 9% preddiplomskih i posljediplomskih te doktorskih programa, kolegija i projekata vezanih uz ovo područje bazirano u EU, dok gotovo 50% njih potječe iz SAD-a. U kontekstu trenutnih društvenih i kulturnih previranja, ASH MA kritički istražuje i imaginira koncept zdravlja putem umjetnosti s glavnim ciljem inteziviranja uloge suvremenih umjetničkih istraživanja i praksi u okviru područja medicinske humanistike, uz kritičko promišljanje društvenih, okolišnih, filozofskih, ekonomskih i bioloških koncepata zdravlja u najširem mogućem smislu.

U studenom 2022. koncept smo testirali tijekom jednotjednog pilot programa za više od 60 sudionika iz 23 različite zemlje svijeta - od farmaceuta i glazbenika do dizajnera, doktora, učitelja. Budući ASH MA studenti steći će napredna znanja u teoriji i praksi umjetnosti, znanosti i zdravlja kroz progresivnu konsolidaciju pedagoškog okvira, transdisciplinaran pristup i povezivanje kreativnog, praktičnog i kritičkog mišljenja.

Konzorcij partnera nastavlja s radom na sljedećim fazama akreditacije i administracije programa kako bi se novi kurikulum implementirao u cijelom svom opsegu i na sva tri partnerska sveučilišta.

MEĐUNARODNI KONZORCIJ PARTNERA
— Nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
— Odjel za audio i vizualne umjetnosti, Jonsko sveučilište, Krf
— Fakultet medija i komunikacija, Sveučilište Singidunum, Beograd
— KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb

Projekt je podržan od strane programa Europske unije Erasmus Mundus Design Measures (2022. - 2023.).

Projekt podržali