13/03/2018

Zimounov zid od zvuka u Galeriji Močvara

Jedan od najvećih umjetnika svjetske sound art scene Zimoun dolazi u Hrvatsku prezentirati site-specific instalaciju kreiranu posebno za zagrebački POGON Jedinstvo. Otvorenje je u subotu, 14.4.2018. u 20:00 sati.

Foto: Objavljeno ljubaznošću Studija Zimoun

Švicarskog umjetnika Zimouna smatra se jednim od najvećih imena na suvremenoj svjetskoj umjetničkoj sceni. Svoj rad prvi put predstavlja u Hrvatskoj u velikoj dvorani zagrebačkog Pogona Jedinstvo, gdje će tijekom dva tjedna biti izložena njegova nova instalacija dizajnirana i producirana upravo za Pogon.

Više od dvadeset metara zvučnog zida u pokretu, niz osmometarskih struna i milijuni mikrotonova čine instalaciju koja predstavlja Zimounov dijalog sa 400 m2 velike crne dvorane – njezinim izvornim industrijskim karakterom, vizualnim i akustičkim obilježjima, i kompleksnim povijesnim identitetom Jedinstva kao bivše tvornice pretvorene u centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Zimoun je najpoznatiji po svojim site-specific instalacijama impresivnih dimenzija. Ovo je njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj, i to upravo s jednom takvom velikom instalacijom. Rad je realiziran samo za Pogon Jedinstvo, no istovremeno slijedi logiku izričaja po kojem je autor poznat i prepoznatljiv, a koja uključuje kontrast između jednostavnog izgleda i kompleksnosti zvuka, umjetne strukture i prirodnosti pokreta u prostoru, korištenja organskih materijala i tehnološke strukture koju oni skrivaju. Iako na prvi pogled sugeriraju monumentalnost, Zimounovi radovi uvijek su puni zaigranosti i šarma, i ponašaju se poput živih organizama. Izražajnost analognog, mehaničkog zvuka u prostoru centralno je mjesto te životnosti, dok nizanje jednakih elementa od prirodnih materijala naglašava kompleksne uzorke, teksture i forme.

Otvorenje izložbe održava se u subotu, 14.4.2018. u 20:00 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 27.4.2018., s radnim vremenom od 12:00 do 20:00 sati. Cijena ulaznice je 20,00 kn, a cijena s popustom za studente, umirovljenike, nezaposlene i djecu iznosi 10,00 kn.

www.zimoun.net

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
partner: Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade projekt
podržavaju: Europska komisija kroz program Kreativna Europa, Swiss Arts Council Pro Helvetia, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske sponzor: STYRIA Tiskara Zagreb

Projekt podržali