Radionica

6–20/5/2023

U sklopu međunarodnog projekta A Sea Change, KONTEJNER je u Splitu organizirao radionicu terenskog snimanja morskog okoliša i podmorja pod vodstvom multimedijskog umjetnika Tonija Meštrovića i kustosice i muzikologinje Davorke Begović.

Radionica je bila namijenjena svim zainteresiranima za snimanje zvuka, terensko snimanje odnosno field recording, podvodno snimanje hidrofonima, snimanje mikrofonima i kontaktnim mikrofonima, slušanje zvučnih okoliša te zvukovne umjetničke prakse općenito. Radionica je obuhvatila uvodno predavanje na temu field recordinga, upoznavanje s opremom za snimanje, terenska snimanja na nekoliko lokacija u Splitu kao i odlazak brodom put Čiova na terensko snimanje podmorskog zvučnog okoliša pomoću hidrofona. Fokus programa bilo je snimanje i slušanje zvučnih okoliša, a osim upoznavanja polaznika s različitim vrstama opreme te načinima i tehnikama snimanja, Meštrović je sudionicima približio svoj umjetnički rad kojemu je polazište upravo field recording. Radionica tako osim prenošenja novih tehničkih znanja obuhvaća i zajedničko slušanje te polaznike uvodi u promišljanje i koncipiranje umjetničkog rada u području terenskog snimanja. Osluškivanje i bilježenje zvukova podmorja postaje alat upoznavanja morskoga svijeta i razvijanja novog pogleda na plavetnilo koje nas okružuje.

Toni Meštrović (HR)

Toni Meštrović (r. 1973. Split) diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektroničke audiovizualne medije, 1997. studira Video/Digital Imaging na Međunarodnoj ljetnoj akademiji likovnih umjetnosti u Salzburgu. Dvogodišnji postdiplomski studij za medijsku umjetnost završio je 2004. na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zvuk je u Meštrovićevo umjetničko stvaralaštvo ušao spontano, kao sekundarni segment videa i filma. S vremenom ga je prepoznao kao svoj medij izražavanja, odcjepljujući ga od vizualnog i posvećujući se zvuku samom. Tijekom skoro dva desetljeća bavljenja zvukom, Meštrović sve kompleksnije pristupa mediju zvuka stvarajući prostorno-zvučne instalacije i kompozicije. Živi u Rijeci i Kaštelima te predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, na Odsjeku za film i video.

macaknara.hr

Davorka Begović (HR)

Davorka Begović (r. 1984, Zagreb) nezavisna je muzikologinja i kustosica zvuka koja radi primarno u području suvremene eksperimentalne glazbe i srodnih umjetničkih praksi. Zadnjih 18 godina radi u kulturi i umjetnosti kao selektorica i producentica, prvenstveno glazbenih projekata, ali također i u okviru kazališne produkcije, suvremenog plesa, multimedijskih i filmskih projekata. Kao članica KONTEJNER-a vodi međunarodni projekt Re-Imagine Europe, eksperimentalno zvučno događanje Gibanja i druge projekte u području zvuka. Kao vanjska suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije predaje kolegij Zvuk kao likovni izraz. Vodi slušaonice i radionice eksperimentalnog zvuka, piše kritike i članke te tekstove za diskografska izdanja i druge publikacije.