So Kanno (DE/JP) Jamming Gear

konceptualna naprava, 2008.

Jamming Gear je konceptualna naprava koja je stvorena kako bismo kombinacijom nekoliko zupčastih prijenosnika mogli upravljati glazbom. Jedna glazbena cjelina svojom duljinom vremenski odgovara jednoj rotaciji prijenosnika. Izvedba koja uključuje nekoliko zupčanika prikladna je za eksperimentiranje ‘prazninama’, poput poliritmije ili faznog pomaka.

Sustav Jamming Gear sastoji se od računalnog programa izrađenog posebno za tu svrhu, pet modula i nekoliko prijenosnika različitih veličina. Dvije su vrste modula:pokretački modul” koji upravlja smjerom rotacije i brzinom preostala četiri “pasivna modula”. Pasivni moduli šalju natrag u računalo podatke o rotaciji putem bluetooth tehnologije te na taj način upravljaju odgovarajućom glazbenom cjelinom. Brzina rotacije se mijenja ovisno o veličini prijenosnika određenog modula, a samim time se mijenja i glazbena cjelina. Kombinirajući različite veličine prijenosnika moguće je slagati i upravljati složenim glazbenim aranžmanima.

U suradnji s Kenichiro Saigo

So Kanno (DE/JP)

Radovi So Kanna uglavnom se temelje na robotici, poput rada „Lasermice“ u kojem rojevi robota preuzimaju rojsko ponašanje malih životinja ili rada „Senseless Drawing Bot“, crtaćeg stroja koji koristi dvostruko njihalo. Ne zanima ga savršena kontrola industrijske robotike, nego upravo nepredvidivost, organsko ponašanje, pojave, greške i buka koji su prisutni u sustavima. Stoga razvija sustave koji koriste i uzrokuju te elemente. Njegove aktivnosti zahvaćaju široko polje i uključuju instalacije koje koriste samostalno izrađene robote te performanse i radionice. Živi i radi u Berlinu.
kanno.so