SAI 2013

Galerija Močvara s velikim ponosom i zadovoljstvom 2013. godinu započinje programskim novitetom Sound Art Inkubator – produkcijskim poligonom usmjerenim prvenstveno (ali ne i isključivo) prema mladim i nedovoljno afirmiranim autorima i umjetnicima koji se na različite kreativne načine bave zvukom. Budući da smo u posljednje dvije godine fokusirani na eksperimentalnu umjetnosti zvuka koja se u okviru domaće scene javlja tek u tragovima, odlučili smo preuzeti inicijativu i sami stimulirati produkciju sound radova mladih domaćih umjetnika te im na taj način pružiti konkretnu financijsku, infrastrukturnu, kolaboracijsku i prezentacijsku podršku pri realizaciji njihovih koncepata i ideja. Ambicije i volje nije nedostajalo - projekt je formalno startao u drugoj polovici 2012. godine kada je lansiran natječajni poziv / open call za prijavu sound projekata koji bi se kroz platformu realizirali i prezentirali.

Prvim smo pozivom nastojali adresirati studente domaćih likovnih i umjetničkih akademija (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) kako bi u proces uključili upravo mlade ljude s malo ili nimalo iskustva i „pedigrea“, odnosno one kojima bi ovakav projekt bio od najviše koristi. Unatoč otvorenom i direktnom „vaša ideja, naše pare!“ pristupu, rezultati su bili nešto drugačiji (iako ne i iznenađujući): na natječajni se poziv javilo preko 40 autora od kojih je gotovo 80% bilo iz stranih država i regije, dok se unutar onih dvadesetak posto domaćih prijava našla tek nekolicina projekata koje su prijavili studenti. Nedostatak interesa, manjak hrabrosti, nedovoljna vidljivost projekta? Osim toga, radovima je u velikoj većini nedostajalo razrade (kako konceptualne, tako i produkcijske), ali i ambicioznosti i poleta, što je dovelo ne samo do promjene kriterija odabira projekata, nego i do modifikacije onog prvog jednostavnog produkcijsko-komunikacijskog formata Inkubatora. Pokazalo se da je prioritet produkcija kroz razvoj procesa suradnje između pojedinaca različitih interesa koje povezuje upravo zanimanje za zvuk. Projekt je stoga bilo najlogičnije ostvariti kroz radioničku formu kojom se daje prednost zajedničkom radu. Suradnja je komunikacijom svih uključenih u projekt dobro pripremljena, ali istovremeno i dovoljno otvorena i fleksibilna da ostavlja prostora za improvizaciju i spontane promjene koncepata. Možda nije slučajnost da je to upravo onaj model koji smo publici pokušali približiti kroz gostovanja mnogih međunarodnih umjetnika na festivalima CAMP – Creative Arts and Music Project 2011. i Cirkulacija 2 - Platforma za totalnu umjetnost 2012.

Prvo izdanje Sound Art Inkubatora predstavljamo u live izdanju 23.3. te u dokumentacijskom do 25.3.2013. Radionički dio odvija se u maloj, a event u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Inkubirana ekipa u sastavu Tin Dožić, Sanja Jovanović, Kruno Jošt, Gjino Šutić, Tamara Tokić i Ivan Jovanovac u svojim se novim radovima bave zvukom polazeći od raznolikih individualnih preferencija kao što su field recording, sound performans, biohakiranje i DIY-a. Očekuje nas dakle još jedna vrlo uzbudljiva sound večer u Galeriji Močvara – i bilo bi stvarno šteta da ju propustite!

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
koncept: KONTEJNER
kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača & Tereza Teklić
tehnički direktor: Matija Jelić
medijski partneri: Radio Student, H-alter, Kulturpunkt, net.hr, port.hr
projekt podržalo: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

23
—25/3/2013

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

Produkcija i radionica: 18.03. - 23.03.2013.
Performansi & otvorenje izložbe: subota 23.03. u 20:00h @ velika dvorana Pogona Jedinstvo. Izložba je otvorena od 23.03.do 25.03.2013.