05/04/2023

Otvorene prijave za besplatan ciklus Future DiverCities webinara

Webinari o urbanoj ekologiji i o stvaranju promjena (changemaking) započinju 21.4.2023. i traju do svibnja. Program je besplatan i provodi se online, na engleskom jeziku.

Osim što potiče nove kulturne inicijative u osam europskih gradova, projekt FutureDivercities nudi dva ciklusa programa edukacije i razmjene znanja s ciljem izgradnje novih vještina u sferi inovativnih pristupa temi privremenih umjetničkih namjena te urbane i teritorijalne regeneracije. Program razmjene znanja služi podupiranju lokalnih inicijativa na projektu, ali edukacija je i sjajna prilika za širu zajednicu aktivnih građana i europskih organizacija u polju društvenih inovacija i kulture. Ciklus započinje u travnju 2023. (21.4.2023.) i traje do svibnja 2024. Udruge Trajna i INNOCAMP PL, partneri na projektu, organiziraju seriju zanimljivih webinara na temu urbane ekologije i programa stvaranja promjena (changemaking). Više informacija o programu može se pronaći ovdje. Program je besplatan, provodi se online na engleskom jeziku, a zainteresirani sudionici na webinare se mogu prijaviti putem ovoga linka.

Webinari o urbanoj ekologiji
Voditeljice: Gaja Mežnarić Osole, Danica Sretenović
Webinari su izvorno osmišljeni s ciljem poticanja eko-društvenog djelovanja u zapostavljenim urbanim prostorima. The School of Feral Grounds (Škola divljih područja) smješta kulturne prakse u svijet u kojem kapitalom vođene ekonomije djeluju kao geološke sile, pretvarajući zemlju u mjesto gdje klimatske promjene, društvena nejednakost i izumiranje vrsta traže hitno, kolektivno djelovanje. Škola funkcionira kao forum razmjene, u kojem razmišljanja, koncepti, konkretni slučajevi i generativne vježbe potiču sudionike da smjeste urbane ekologije u sferu kulture povezivanjem ideja urbaniteta i ekologije. Kako bismo mogli djelovati u zapuštenim područjima gradova 21. stoljeća, pobliže ćemo promotriti razvoj neoliberalnih gradova i sposobnost prirode da ponovno osvoji oduzete joj prostore.

Webinari o stvaranju promjena (changemaking)
Organizator: INNOCAMP PL
Edukacija i mentorska podrška za stvaratelje promjena i dionike projekta regeneracije napuštenih urbanih prostora temelje se na Ashokinom načelu da svaki pojedinac može biti stvaratelj promjena. Stvaratelj promjena (Changemaker) je osoba osjetljiva na potrebe ljudi i okoliša, kritična prema svakom obliku nepravde koja na neizvjesnosti odgovara kreativnim djelovanjem. S najsloženijim izazovima (poput inkluzivnih gradskih preobrazbi) moramo se suočiti zajedničkim stvaranjem promjena.

Projekt podržali