20–27/10/2009

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

Nakon predstavljanja regionalne (2004.) i američke novomedijske umjetničke scene (2006.) na prva dva izdanja međunarodnog projekta Device_art, ove godine ćemo radove hrvatskih i slovenskih umjetnika suočiti sa radovima japaskih umjetnika. S Dalekog istoka nam stiže 17 umjetnika koji će u Zagrebu predstaviti japansku inačicu koncepta Device Art.

Došlo je vrijeme i za treću trijenalnu manifestaciju Device_arta. Posrijedi je manifestacija koja se sastoji od izložbe popraćene raznim performansima, koncertima, predavanjima i prezentacijama. Device_art je krenuo od premisa o pomalo romantičnoj ideji umjetnika / izumitelja koji promišlja društvo u kojem živi, ideje koja je potaknula slične projekte u cijelom svijetu.

S dalekog istoka nam stiže 17 umjetnika koji će u Zagrebu predstaviti japansku inačicu koncepta Device Art. Japanci su naime osmislili projekt istog naziva, iste godine kad je održana i prva takva izložba u Hrvatskoj – 2004. Oni koji prate scenu vezanu uz umjetnost i nove tehnologije gotovo ne mogu vjerovati da nije riječ o svojevrsnom prepisivanju. Pitaju se tko je od koga preuzeo naziv. O tome, te o sličnostima i razlikama će biti riječi na okruglom stolu koji će se održati na zatvaranju projekta, a kojem će nazočiti osnivači japanskog Device arta Machiko Kusahara i Hiroo Iwata, profesori na japanskim i američkim sveučilištima, te kustosi zagrebačke udruge Kontejner.