Koncept

Tijekom Olimpijskih igara u Pekingu 2008, NAMOC - National Art Museum of China predstavlja “SYNTHETIC TIMES – Media Art China 2008” na svojoj trenutnoj lokaciji, u samom srcu Pekinga. NAMOC je jedini nacionalni muzej u Kini koji je posvećen istraživanju, prezentiranju i promociji moderne i suvremene umjetnosti. Od 10. lipnja do 3. srpnja 2008., ovo će umjetničko događanje biti najvažniji kulturni fokus nakon Olimpijskih igara u Pekingu.

Izložba obuhvaća oko 4500 m2 muzejskog izložbenog prostora, uz dodatan vanjski prostor od oko 2000 m2. Međunarodno prepoznati nizozemski arhitekti iz studija NOX/Lars Spuybroek angažirani su kako bi transformirali cijeli prvi kat muzeja u skladu s izloženim radovima. Katalog u boji izdaju NAMOC i MIT Press, uz međunarodnu distribuciju. Prije otvaranja, pokenut je on-line forum posvećen izložbenim temama i konceptu. Prije same izložbe održan je i simpozij u New Yorku u suradnji s MoMA-om (The Museum of Modern Art), Parsons the New School for Design i EYEBEAM-om u travnju 2008., a nekoliko satelitskih izložbi planira se unutar šire zajednice u Pekingu. Niz posebnih kulturnih događanja tijekom otvaranja izložbe osmišljeni su kako bi ukazali na potencijale raznolikosti u digitalnim umjetnostima.

Kao doprinos tematskom okviru izložbe, MoMA organizira poseban program projekcija video radova, Ars Electronica predstavlja nagrađivan Animation Festival dok European Media Art Festival donosi novo izdanje programa International Emerging Video Art. Izložba je zamišljena kao formativni događaj u povijesti suvremene kineske umjetnosti, i posvećena je uključivanju najinovativnijih umjetničkih produkcija i teorija, te stremi potaknuti i unaprijediti nove mdoele razmišljanja i umjetničkog djelovanja, uz refleksiju i kritičko promišljanje društva uronjenog u tehno-okoliš.

Izložbeni koncept

Synthetic Times pokušava identificirati probleme koji obilježavaju suvremeno iskustvo i koji su potencirani kroz računalne tehnologije. Pod tehnološkom kapom prostora i vremena, izložba pokušava postaviti pitanja o odnosima između čovjeka i njegovog proširenog jastva, o odnosima prema digitalnim instrumentima i okolišima, o percepciji empirijskog svijeta i njegovom odnosu sa društvom u širem smislu.

Radovi predstavljeni na izložbi istražuju putanju beskompromisnih vizija - od želje za transcendentiranjem tjelesnosti, do konstruiranja sintetičkih svjetova, od telematskih snanjarenja, do transgeničkih hibrida, izazivajući i samo poimanje stvarnosti i onoga što se percipira kao ljudsko.

Izložba je organizirana oko četiri različite teme.

  • “Beyond Body” ocrtava multiple umjetničke tendencije u pokušajima proširivanja fizičkog tijela, te postavlja pitanja o subjektivnosti i normama etičkih kodova. Ovaj dio izložbe stavlja u fokus najaktualnije koncepcije cyberspace-a, transgeničkih iluzija i bio-elektroničkog života poslje života te ostale fantastične koncepte.
  • “Emotive Digital” ispituje mnogostrukost digitalnih života u kojima strojevi i uređaji postaju responzivna bića. Interaktivnost nije samo jednostavna kalkulirana procedura, već je povezana s osjetilima koja obogaćuju emocionalne i recipročne razmjene. Tema sugerira novi simbiotički teritorij kojem ćemo morati, iz dobrih ili loših razloga, posvetiti svoju pažnju.
  • “Recombinant Reality” postavlja epistemološka pitanja o kartezijanskom pogledu na svijet koji je destabiliziran, i u kojemu silogistički argumenti nisu adekvatni. Poimanje prostora nije samo čista proizvodnja, nego i i fluidnost koja oscilira između poznatog i stranog. Ovaj dio izložbe identificira različite smjerove u kojima virtualna stvarnost, hibridna stvarnost i akustični krajolici otkrivaju nove stvarnosti koje preoblikuju naše poimanje postojanja.
  • Internet je mutirao u sveobuhvatnu membranu povezanih strojeva koji djeluju na planetarnoj razini. Internetska mreža nosi obilježja vremena, ona je "Ovdje, Tamo i Svugdje". Ovaj tematski dio predstavlja umjetničke radove koji propituju mrežu, termine javnog i privatnog, i putovanje cyberspace-om.

Zhang Ga
Umjetnički direktor / kustos