Touch Me festival

1/1/2002—u tijeku

Touch Me festival se bavi odnosima između umjetnosti i znanosti kroz teme koje su jednako bliske suvremenim umjetnicima, kao i znanstvenicima iz područja biologije, kemije, fizike, matematike. Od poimanja vremena do istraživanja užitka, Touch Me festival publici nudi nova osjetilna iskustva i otvara nove dimenzije percepcije, prezentirajući u svakom trijenalnom izdanju neke od najznačajnijih projekata iz područja međunarodne i hrvatske hibridne i istraživačke umjetnosti.

Saznaj više

Touch Me je festival koji odnosu progresivne umjetnosti i znanosti pristupa iz tematske perspektive: svako izdanje posvećeno je jednoj specifičnoj problemskoj cjelini, a do sada se festival bavio inteligencijom i informacijom (2005.), užitkom (2008.), energijom (2011.), vremenom (2014.) i nevidljivim prirodnim pojavama (2017.)

Ideja koja stoji iza Touch Me festivala odnosi se na kritički pristup vrtoglavo brzom razvoju znanosti. U pozadini projekta nije ni znanstveni pesimizam ni znanstveni pozitivam, već istraživanje novih mogućnosti, rušenje paradigmi i postojećih modela, i beskompromisno promišljanje vizija budućnosti. Koncept zajednički svim festivalskim izdanjima stoga je svijet budućnosti i svijet postčovjeka, a u centru festivala su umjetničke prakse naglašeno eksperimentalnog karaktera, koje odražavaju i propituju znanstvena istraživanja i trendove. To znači da umjetnici koji se bave ovim tematskim okvirom u svom radu koriste znanost i nove tehnologije kako bi na radikalne i provokativne načine preispitali suvremenost i budućnost, pri čemu često zadiru i u područje etike i bioetike te raznih društvenih tabua.

Touch Me svojim nazivom ističe čestu interaktivnost i taktilnost umjetničkih radova koji se bave znanošću i novim tehnologijama, a koji su u fokusu ovog interdisciplinarnog festivala. Pomalo erotska konotacija u imenu upućuje također na suvremene teorije koje se referiraju na libidinoznu fantazmu kreativnosti i imerzivnost kao osobitost radova koji nastaju na razmeđi umjetnosti, znanosti i tehnologije. Uranjanje ljudskog tijela u umjetničke radove koji pružaju drugačije osjetilne senzacije i dovode u pitanje kanone ljudske percepcije, rušeći pritom umjetničke, znanstvene i etičke paradigme, osnovna je osobina ovog Kontejnerovog projekta.

Koncept festivala proizašao je iz potrebe prezentiranja međunarodne i mapiranja lokalne scene koja se bavi ovim područjem, uz kontekstualizaciju razvoja takve umjetničke produkcije i poticanje relevantnijeg teorijskog diskursa. Počevši kao ciklus izložbi i predavanja 2002. godine, Touch Me se od 2005. počinje odvijati u obliku trijenalnog festivala - u sklopu kojeg je prvi puta u Hrvatskoj prezentiran bio-art - koji surađuje s brojnim relevantnim Hrvatskim i svjetskim institucijama iz područja znanosti, poput CERN-a, ili Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba.