BrainloopJanez Janša (SI)

Privatni/javni striptiz

Brainloop je interaktivna platforma za performans koja koristi sustav Brain Computer Interface (BCI), koji subjektu omogućuje upravljanje uređajem putem samog zamišljanja određenih operativnih naredbi; stvaraju se neuronske sinapse, ali je stvarni pokret blokiran na kortikospinalnoj razini. Motoričke predodžbe poput «pokreni desnu ruku», «pokreni lijevu ruku» postaju vrsta ne-mišićne komunikacije i kontroliraju signale koji prenose poruke i naredbe izvanjskom svijetu.

U Brainloopu performer je u mogućnosti – bez fizičkog pokretanja – istraživati urbana područja i ruralne pejzaže na Google Earthu. Motoričkim predodžbama snima nizove ovih slika u virtualnom svijetu i ponovno pušta snimljeni niz koristeći Brainloop za skladanje prilagođene pozadinske glazbe odabirući, manipulirajući i relocirajući audio snimke u realnom vremenu u fizičkom prostoru.

Produkcija: AKSIOMA – Institut za suvremenu umjetnost, Ljubljana

Koprodukcija: VisionSpace, Department of Information Design FH Joanneum / University of Applied Sciences, Graz; Institute for Knowledge Discovery, Laboratory of BCI, Graz; University of Technology, Graz

Janez Janša (SI)

Janez Janša je konceptualni umjetnik, performer i redatelj koji živi i radi u Ljubljani, Slovenija. Njegov rad karakterizira jaka socio-politička konotacija i intermedijalni pristup. Janša je izlagao po cijelome svijetu. Kao umjetnik na rezidenciji podučava i vodi radionice na sveučilištima i institutima suvremene umjetnosti. Umjetnički je direktor Aksiome – Instituta za suvremenu umjetnost, Ljubljana.