Miha Ciglar (SI) Zvučne zrake/Akustične sjene

Zvučni performans, 2010.

Rad je prvi umjetnički derivat istraživačkog projekta koji je ispitivao hapitička feedback sučelja temeljena na ultrazvučnim valovima. Ideja vodilja bila je više utopijska i zamišljala je sučelje koje bi glazbeniku omogućavalo oblikovanje zvuka vlastitim rukama. Mijenjanjem oblika tog, po mogućnosti nematerijalnog predmeta, glazbenik bi doživio njegov novi oblik i ujedno čuo njegovu akustičnu pojavu. Prototip novog instrumenta sastavljen od 97 ultrazvučnih pretvornika, ultrazvučnog prijamnika i miksete implementiran je u kompoziciju Zvučne zrake/Akustične sjene koristeći audio estetiku „miksete bez ulaza“.

Produkcija: IRZU – Institut za istraživanje zvučnih umjetnosti, Ljubljana

Miha Ciglar (SI)

Miha Ciglar je skladatelj i umjetnik koji se bavi zvukom, a trenutno studira na Sveučilištu Glazbenih i dramskih umjetnosti u Grazu u Austriji. Izvorno iz Maribora u Sloveniji, Ciglar živi i radi u Zapadnoj Europi. Od 2001. izvodi vlastite kompozicije za saksofon, gitaru, vibrafon, bas, elektroakustičke performanse, interaktivne plesne performanse, računalnu glazbu i audiovizualne instalacije na mnogim festivalima u cijelom svijetu.

U njegovom radu izraženi su konceptualni korijeni dok su ekspresivne vrijednosti uobičajenih estetskih ideala zanemarene. Ono što ga osobito zanima jest pitanje apsolutne svijesti o zvučnoj percepciji koja je izravno povezana s pitanjem egzistencijalne legitimnosti zvučne umjetnosti. Ciglarov pristup komponiranju kao i odnos naspram tehnoloških rješenja su izrazito srodni a temelje se na re-evaluaciji postojećeg ‘materijala’, što rezultira njegovom primarnom dekompozicijom kako bi se na površinu izvukao njegov izvorno sugestivni karakter za uporabu u daljnjem procesu stvaranja.