Vrijeme disanjaVitar Drinković (HR)

Vibrirajući pejzaž

Rad se sastoji od remena sa senzorom pritiska spojenim na napravu, i devet reflektora. Posjetitelj stavi remen oko trbuha, pritisne crvenu tipku i počne duboko disati donjim dijelom pluća te iz abdomena. Nakon pet sekundi, reflektori počinju pratiti disanje korisnika, udahom se svjetlo pojačava, a izdahom smanjuje. Intenzitet svjetla prati intenzitet disanja.

Trideset centimetara ispred reflektora nalazi se modificirani sat. Radi samo kada je izvor svjetla određenog intenziteta iza njega. Bijel je, nema brojeva nego samo jednu crvenu kazaljku koja pokazuje sekunde. Sat radi samo dok osoba diše.

Na nivou biološki i psihološki uvjetovane percepcije vremena rad potiče duboko i pravilno disanje te, zbog vizualnog doživljaja promjene svjetla, stvara opušteno i meditativno stanje.

Ovaj je projekt reakcija na ubrzani i stresni način života u kojem konstantno mislimo i multitaskamo, uvijek se nalazeći u prošlosti ili budućnosti. Kroz interakciju s radom, fokusirani smo samo na jednu radnju – disanje koje nas dovodi u stanje uma koje je sada i tu. Postajemo svjesniji našeg tijela, našeg života u sadašnjem trenutku. Na ovaj način percepcija vremena se također mijenja. Vrijeme ima značenje dok dišemo (dok smo živi), a ipak, naši užurbani životi daju nam malo vremena za disanje.

Suradnik u produkciji: Nikola Kukić
Produkcija: KONTEJNER

Vitar Drinković (HR)

Vitar Drinković djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti stvaranjem interaktivnih naprava, izuma i instalacija koje služe kao posrednici u komunikaciji među ljudima. Njegova je namjera istražiti i stvoriti novi kontekst i uvjete za osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Dugogodišnje iskustvo u kiparstvu i kiparskim tehnologijama kombinira s novim medijima, DIY kulturom, novim tehnologijama te suradnjom sa stručnjacima iz područja znanosti, što mu omogućava širok spektar djelovanja.Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Za vrijeme studija proveo je jedan semestar na Sveučilište Indiana u Pennsylvaniji, SAD.

Magistrirao je 2014. godine na Odsjeku za animirani film i novemedije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za vrijeme studija sudjelovao je u razmjeni studenata na Sveučilištu London Metropolitan u Engleskoj.Ostvario je 24 samostalne izložbe, 7 skulptura u javnom prostoru (Zagreb, Dugo selo, Bjelovar, Hvar u Hrvatskoj te Trajštof u Austriji) i sudjelovao je na 14 umjetničkih radionica. Izlagao je na 55 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj.Dobitnik je više nagrada, priznanja i stipendija te je finalist nagrade Radoslav Putar 2021. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

vitardrinkovic.com
vitardrinkovic@gmail.com