Carlos Larrondo (AR) LT22 Radio La Colifata

dokumentarni film, 2007.

Buenos Aires, Argentina. Iz vrtova Psihijatrijske bolnice J.T. Borda započinje emitiranje LT22 Radio La Colifata. Autori programa redom su pacijenti bolnice. To je radijski prostor koji daje riječ onima kojima se to pravo dugo nijekalo: “luđacima”. Njegovi protagonisti, colifatosi, otkrivaju kako funkcionira ta radio postaja čiji se program emitira diljem svijeta. Kroz svrhu učinkovite terapije za pacijente, Radio La Colifata ruši zidove koji dijele duševne bolesnike od ostatka društva. Film prati “luđake” na njihovu putovanju Europom gdje svjedoče odjeku njihovog pionirskog projekta - i druge psihijatarske bolnice prihvatile su njihovu ideju i osnovale vlastite radio postaje. Filmsko putovanja završava na nogometnom stadionu u Buenos Airesu na koncertu Manu Chaa, u znak podrške Radio La Colifate i njegovih protagonista.

Larrondov prvi dugometražni dokumentarac spaja medij radija i filma, oslanjajući se upravo na zvučnu građu – arhivske radijske snimke i glazbu. Za filmski soundtrack i jedinstven glazbeni aranžman pobrinuo se pionir world music scene, Manu Chao.

Carlos Larrondo (AR)

Carlos Larrondo rođen je 1973. godine u Mercedesu u Argentini. Studirao je audiovizalne komunikacije na Sveučilištu u Buenos Airesu gdje je i snimio svoje prve igrane i dokumentarne kratkometražne filmove. Krajem devedesetih seli u Barcelonu i počinje raditi u glazbenoj industriji snimajući glazbene spotove, dokumentarce i naslovnice albuma. Među poznatijim radovima su mu glazbeni spot The Rumba of Barcelona za Manu Chaa te dokumentarac Radio Nikosia za TVE (Radio Televisión Española). U suradnji s Antonom Reixom restaurirao je dokumentarac Castelao, biografía de un ilustre gallego (Castelao, bigrafija slavnog Galijca) slavnog filmaša Jorgea Prelorána. LT 22 Radio La Colifata je njegov prvi cjelovečernji dokumentrac na kojemu je radio 11 godina.