08/11/2017

Siniša Labrović, Božidar Katić i Marko Marković predstavit će se na festivalu Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna u Londonu

Četvrto izdanje međunarodnog festivala Ekstravagantna tijela naslovljeno Zločin i kazna održat će se u Londonu 17. i 18. studenog u suradnji s organizacijom Live Art Development Agency iz Londona.

Tania El Khoury (Lebanon/UK): Jarideh

Projekt Ekstravagantna tijela bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog - bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Fizički invaliditet, mentalno zdravlje i društvene implikacije treće životne dobi teme su koje su obilježile dosadašnja izdanja ovog međunarodnog, transdisciplinarnog umjetničkog projekta koji se od 2007. održava svake tri godine u organizaciji udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba.

Tema posljednjeg festivalskog izdanja ‘’Zločin i kazna’’ održanog u studenom 2016. godine u Zagrebu, u suradnji s partnerskim organizacijama KIOSK iz Beograda i LADA iz Londona, odnosi se na šire shvaćanje društveno propisane moralnosti promatrajući zločin kao najvažniju pukotinu društvene represije.

Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna bavi se društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala i društveno-kulturnih normi koje odvajaju kriminalno od ne-kriminalnog ponašanja. Ideološke pretpostavke iza regulacije kriminalnog ponašanja, svakodnevna zlouporaba zajedničkih dobara, odnos društva prema slobodnoj informaciji, tjelesnosti i seksualnosti samo su dio tema koje se problematiziraju ovim projektom.

Organizacija Live Art Development Agency partner je festivala od njegovih začetaka, a 17. i 18. studenog 2017. kao dio programa festivala Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna, predstavit će umjetnike iz Zagreba, Beograda i Londona.

LADA je osnovana 1999. godine, od kada se razvila u vodeću svjetsku organizaciju za izvedbene umjetnosti. Djeluje kao producent projekata, mogućnosti, sredstava i publikacija za one koji rade, gledaju, istražuju, studiraju, podučavaju, prezentiraju, arhiviraju ili pišu o izvedbenim umjetnostima. LADA kreira uvjete u kojima se različitost, inovativnost i rizik unutar suvremene kulture mogu razvijati.

Program

Petak, 17. studeni 2017., 19:00 - 21:00 sat

Siniša Labrović (HR), Intervju - Performans u formi policijskog ispitivanja koji slavi ljepotu, estetizaciju i opresivnu standardizaciju u suvremenom društvu.

My Dad's Strip Club (UK): We Are All Police Now - Predstavljanje projekta Office of Community Sousveillance. Projekt ima za cilj oblikovati forum unutar kojega pojedinci mogu izmjenjivati stajališta o vladinim inicijativama na temu nadzora, kontrole i upravljanja.

Jack Tan (Singapore/UK), The Law In the Limelight - Razgovor Alexa Eisenberga (LADA) s umjetnikom na temu Jack Tanova pristupa legalnoj etici kroz projekte poput Four Legs Good (oživljavanje srednjovječnih suđenja životinjama) i Karaoke Court (razrješavanje pravnog procesa u formi karaoka).

Subota, 18. Studeni, 17:00 - 21:30

Branko Milisković (RS), APPOINTED - Nastao kao odgovor na umjetnikov neuspješan pristup UN-u u Ženevi i činjenicu da je UN svoj teritorij ogradio čeličnom konstrukcijom od civila, performans Branka Miliskovića konstruira novog fiktivnog generalnog tajnika UN-a. U svom dvosatnom performansu umjetnik kombinira osam inauguracijskih govora napisanih za 8 tajnika UN-a od 1949, koji svi propopovijedaju svjetski mir.

Božidar Katić (HR), Serum istine - Prihvaćanje laži kao istine pretvorila je laž u sredstvo destrukcije na društveno-političkoj i osobnoj razini. Ovim performansom Božidar Katić apsorbira serum istine i dok sjedi u zamračenoj prostoriji svaki posjetitelj, u situaciji jedan na jedan, ima mu pravo postavljat pitanja na koja će dobiti istiniti odgovor.

Marko Marković (HR), Tko je Marko Marković? - Marko Marković zamijenio je identitet svoga imenjaka Marka Markovića i otišao na Moskovsko međunarodno bijenale mladih umjetnika umjesto njega. U kontekstu kulturnog kriminala Marko Marković pozicionira svoje iskustvo zamjene identiteta u područje svijeta umjetnosti – marketinške mašine koja drobi sve pred sobom – gdje je autor mrtvo slovo na papiru ili samo još jedno ime u nizu.

Tania El Khoury (Lebanon/UK), Jarideh - Kratak prikaz intimnog interaktivnog performansa inspiriranog kriminalističkim filmovima, kampanjama za osviještenje terorizma i operacija ženskih vojnika u libanonskom pokretu otpora.

Richard DeDomenici (UK), Did Priya Pathak Ever Get Her Wallet Back? - Umjetnik ponavlja predavanje o performansu iz 2006. predstavljajući kompleksan odnos svog rada i policije.

Zoran Todorović (RS), Ilegalni ljudi - Rad čine dva dijela - film kojim je dokumentiran proces proizvodnje domaćeg piva i poziv publike na konzumaciju. Pivo je načinjeno od vode, hmelja i ječma, ali voda dolazi iz urina sakupljenog u centru za izbjeglice u Beogradu kako bi se izrazila podrška izbjeglica iz Pakistana, Afganistana, Sirije i Sjeverne Afrike.