srijeda 15.5.2019. Lightune.G (Miodrag Gladović i Bojan Gagić): Lighterature Reading, performans @Bakery/Piekarnia

petak 17.5.2019. Mirjana Vodopija: Vibriajući pejzaž, otvorenje instalacije @Nacionalni forum za glazbu

Gostovanje u Wroclavu

15–17/5/2019

Wroclaw, Poljska

Nakon festivala Device_art 6.018: Strojevi nisu sami u Zagrebu, Splitu i Rijeci, Device_art gostuje na 18. WRO bijenalu za medijsku umjetnost u Wroclavu, Poljska.

Mirjana Vodopija i Lightune.G (Miodrag Gladović i Bojan Gagić) predstavit će hrvatske device art tendencije na najvećem poljskom događanju u suvremenoj umjetnosti. WRO bijenale već dugi niz godina kontinuirano predstavlja najaktualnije projekte medijske umjetnosti na svjetskoj sceni, a temom „Ljudski utjecaj“ ove godine slavi i jubilarnih 30 godina postojanja.

Bijenale je još kao International Sound Basis Visual Art Festival 1989. godine započeo istraživanje razvoja komunikacijskih alata i započeo kritički nadzor procesa koji se odvijaju u kulturi, komunikaciji i društvu. Na 30 obljetnicu najvećeg događaja internacionalne suvremene umjetnosti u Poljskoj, bijenale istražuje teme ljudskog utjecaja iz post-tehnološke perspektive.

U sklopu ovogodišnjeg bijenalnog izdanja „Human Aspect“, Mirjana Vodopija će prezentirati instalaciju pod nazivom Vibrirajući pejzaž, dok će Lightune.G na otvorenju festivala održati performans Lighterature Reading. Odabrani radovi istražuju utjecaj tehnoloških aspekata na ljudski život i obratno, kroz nostalgičnu instalaciju Mirjane Vodopije upoznajemo se s njezinim intimnim žudnjama za otvorenim prostorom, željom za izmještanjem iz pozicije suvremenog čovjeka čiji je život, u potrazi za sigurnošću, postao ograničen. Lightune.G posljednjih 9 godina performans Lighterature Reading transformira mijenjajući njegovu formu, trajanje i objekte koji ovaj rad čine interaktivnim i neurološki stimulativnim. Umjetnički duo ovim performansom dirigira različtim artefaktima koji im omogućuju manipulativni utjecaj na komunikaciju medija svjetla i zvuka, čime stvaraju neponovljive luminoakustičke skladbe.Na bijenalu će se predstaviti i umjetnički projekt Empathy Swarm- neantropomorfni društveni roj robota koji će u svojoj konačnoj fazi rezultirati rojem od 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Autori ovog projekta su Adam Donovan (AU/AT) i Katrin Hochschuh (DE). Umjetnici su robote izrađivali tijekom KONTEJNER-ove tromjesečne EMAP rezidencije u Zagrebu.

U 2019. godini WRO bijenale će kroz niz događaja istražiti složenost trenutnih odnosa između ljudskog i tehnološkog, s čovjekom kao inicijatorom, primateljem, a ponekad i žrtvom tih mutirajući međuodnosa. Preko 100 umjetničkih radova prezentirat će temu ovogodišnjeg bijenala, a bit će prikazani projekti i radovi odabrani između više od 1.700 prijava iz cijelog svijeta.

Projekt osmislio: WRO Art Center
Selekcija hrvatskih umjetnika: Olga Majcen Linn i Josipa Vukelić (KONTEJNER)
Organizacijski tim: Dominika Kluszczyk, Josipa Vukelić, Olga Majcen Linn, Ena Hodžić, Nenad Borović

srijeda 15.5.2019. Lightune.G (Miodrag Gladović i Bojan Gagić): Lighterature Reading, performans @Bakery/Piekarnia

petak 17.5.2019. Mirjana Vodopija: Vibriajući pejzaž, otvorenje instalacije @Nacionalni forum za glazbu

Lightune.G (HR)

Lighterature Reading

Mirjana Vodopija (HR)

Vibrirajući pejzaž

Projekt podržali