Ekstenzije čovjeka – Hakiranje tijela – Protetika

radionica izrade protetičkih naprava

SPLICE projekt nudi znanstveni pogled na ljudsko tijelo na rubu umjetnosti i medicine pokazujući drevnu anatomsku umjetnost na koju se nadovezuju ili kojoj se suprostavljaju suvremena umjetnička djela. Radionice Ljudske ekstenzije – Protetika – Hakiranje tijela sastavni su dio projekta SPLICE, a nude mogućnost istraživanja promjene percepcije ljudskoga tijela pod utjecajem znanstvenih, društvenih, političkih i kulturnih tumačenja. Radionica stavlja naglasak na tjelesna, spoznajna i društvena pitanja vezana za osobe starije životne dobi.

Protetika po principu “uradi sam” našla je svoj put do šire publike zajedno s razvojem 3D ispisa, Arduinomikrokontrolera, priručne elektronike, slobodnog hardwarea i nosive tehnologije u hakerskim i stvaralačkim prostorima (hackerspaces i makerspaces) diljem svijeta. Stoga svatko može složiti naprave u vlastitome domu koje im mogu biti od pomoći. Protetika svoju uobičajenu ulogu nalazi unutar medicine, znanosti i tehnologije. Ali što se dogodi kada se tim područjima pridruže “uradi sam” majstori kako bi izumili slične stvari? Svi koji odluče pohađati ovu radionicu mogu saznati kako izraditi jednostavnu protezu pomoću rukavice i Arduina, senzora, strujnih krugova i programiranja, kao i bilo kojeg drugog povoljnog materijala. Za izradu pokretnih dijelova, sudionici uče kako strujni krug spojen na senzore i motore stvara pokretni predmet putem mikrokontrolera koji služi kao mozak. Kroz praktične aktivnosti poput lemljenja i spajanja žica, uče se i osnove elektronike.

Nakon uvodnog predavanja Nine Czegledy, kustosice projekta SPLICE, profesor Ronald Baecker, osnivač Tehničkog laboratorija za otmjeno starenje Sveučilišta u Torontu predstavlja projekt, a doktorandica Erika Biddle-Stavrakos sa Sveučilišta York iz Toronta dijeli svoje osobno iskustvo vezano uz amputaciju, oboje putem Skypea.

Nina Czegledy (CA)

Nina Czegledy, umjetnica, kustosica, nastavnica, radi nameđunarodnim projektima koji uključuju suradnju umjetnosti, znanosti i tehnologije. Promjenjiva percepcija ljudskoga tijela i njegovog okoliša, kao i paradigmatski pomaci u umjetnosti, uvelike su zastupljeni u njenim projektima. Održala je niz izložbi i objavila mnoštvo radova, osvojila nagrade, te pokrenula, vodila i sudjelovala na radionicama, forumima i festivalima diljem svijeta.

Trenutno vodi kustoski projekt SPLICE, At theIntersectionofArtandMedicine (Na sjecištu umjetnosti i medicine)koji je izložen u Vancouveru 2012. godine, te u Torontu i Mississaugi, kao i u Prattu u New Yorku ove godine. Organizirala je niz tematski povezanih okruglih stolova, performansa i radionica, uključujući i seriju o prostetici. Surađuje na umjetničkim projektima: TheVisualCollider – putujući projekt s MarcusomNeustetterom, Južna Afrika, s 12 izložbi u Sjevernoj Americi, Europi i Južnoj Africi, 2010.–2012.; GalacticWind, audio-vizualna instalacija, SCANZ2013 na Novom Zelandu; Aura, Aurora audio-vizualna putujuća izložba s BettinomSchuelke, LaszlomKissom: Galerija Machfeld, Beč, 2012., Festival artMuse 2011., Festival Plein Air, Budimpešta 2010., ThessalonikiBiennale 2009. godine. Czegledy je viša suradnica na Sveučilištu u Torontu, KMDI; izvanredna gostujuća profesorica na Sveučilištu Concordia u Montrealu; viša suradnica na Mađarskom institutu likovnih umjetnosti u Budimpešti; članica je Upravnog odbora Leonardo/ISAST, međunarodna znanstvena novakinja pri organizaciji Intercreate na Novom Zelandu, a radi i za LEA (Leonardo ElectronicAlmanac – elektronski almanah).

Radiona.org / Zagreb Makerspace (HR)

Radiona.org / Zagreb Makerspace – Udruga za razvoj 'uradi sam' kulture nastala je kao produžetak I’MM_ Medialaba (http://immmedialab.wordpress.com/) i njihovog glavnog tima kako bi se poboljšala vidljivost otvorene stvaralačke kulture i samoodržive proizvodnje, ujedno s ciljem povezivanja svih mogućih područja umjetnosti, znanosti i tehnologije. Cilj je stvoriti nove stvarnosti povezanih i surađivačkihintermedija, kao i novih medijskih praksi sukladno svjetskim trendovima poput Uradi sam i Uradi s drugima. Radiona.org usmjerena je na obrazovanje, istraživanje, umjetničke projekte, obnovljive sustave i društvenu svijest.