Sve najbolje

radionica, 2016.

Izreka „Put do pakla popločen je dobrim namjerama“ može se primijeniti kad tzv. odrasli ili grupa odraslih misle da baš oni najbolje znaju što je potrebno djeci i mladima. Svoja ograničenja, naslijeđena ili stečena, nameću kao jedine moguće okvire za nečiji životni plan. Takvi odrasli vole kontrolirati, diktirati, osuđivati neistomišljenike, zabranjivati, optuživati i kažnjavati. Kada se u društvu skupi kritična masa s istim ograničenjima, ona postaju društveno poželjni stav, ponašanje ili zakon. U proteklih pola godine svjedočili smo drami nastaloj zbog toga što se poželjela smanjiti kontrola djece i mladih u odgojno-obrazovnom procesu te zbog zaustavljanja Cjelovite kurikularne reforme. Prebacivanje fokusa na učenika, njegove izbore i razvoj svih njegovih potencijala ne odgovara onima koji su navikli živjeti u okvirima raznih kontrola kao što su kontrola ponašanja, informiranja, mišljenja i emocionalna kontrola. Ovaj projekt nudi svojevrsno reprogramiranje životnog plana odraslih u skladu sa suvremenim odgojno-obrazovnim smjernicama. To je jedan od mogućih načina razumijevanja i prihvaćanja nečega što možda nije u skladu s vlastitim životnim planom.

Projekt se sastoji od četiri radionice za odrasle, od kojih se svaka bavi jednom od temeljnih kontrola koje ograničavaju ljude u nesmetanom razvoju te širem pogledu na život i svijet, a to su kontrola ponašanja, kontrola informiranja, kontrola mišljenja i emocionalna kontrola. Tijekom radionica polaznici će otkrivati navedene oblike kontrole u vlastitim životnim obrascima i planovima te ih pod stručnim vodstvom geštalt psihologa restrukturirati različitim tehnikama u fleksibilnije, otvorenije obrasce i planove, fokusirane na razvoj osnovnih životnih vrijednosti kao što su npr. identitet, poštivanje, odgovornost, solidarnost, integritet itd. i temeljnih kompetencija kao što su kreativno i kritičko mišljenje, rješavanje problema, donošenje odluka, suradnja, komunikacija, povezanost s drugima, aktivno građanstvo itd.

suradnica: Sandra Grubić

Sonja Vuk (HR)

Sonja Vuk umjetnica je i likovna pedagoginja zaposlena kao docentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti i umjetničkog obrazovanja u Tilburgu, Nizozemska te poslijediplomski studij iz trodimenzionalne umjetnosti na istoj ustanovi. Poslijediplomski magisterij iz videa i novih medija stekla je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, a trenutno pohađa doktorski studij iz likovne pedagogije na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani.

Bavi se video umjetnošću i interdisciplinarnim projektima koji propituju društvena pitanja i umrežuju stručnjake iz raznih područja, prvenstveno iz obrazovanja, psihologije i sociologije. Sudjeluje na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te video festivalima širom svijeta (Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatska; White Columns, New York, SAD; Akureyri Art Museum, Island; Arnolfini, Bristol, Velika Britanija itd.). Drži predavanja i radionice o umjetničkim projektima te postignućima vlastite likovno-pedagoške prakse na brojnim simpozijima i konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

sonja.vuk@gmail.com

21/11/2016
—24/11/2016

17:30—20:30 h

Akademija likovnih umjetnosti (Zagreb)