Ja, superjunakinja!

Radionica udruge Skribonauti

S ciljem stavljanja suvremene umjetničke produkcije u nove kontekste i prostore te istraživanja njene uloge u socijalnom uključivanju, koheziji i generiranju promjene ustaljenih obrazaca udruga Skribonauti već pet godina aktivno djeluje na polju promocije umjetnosti i umjetničke produkcije među društveno marginaliziranim skupinama, prvenstveno zatvorenicima i zatvorenicama, mladima s problemima u ponašanju, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kroz direktnu suradnju između suvremenih umjetnika/ca s korisnicima/ama kroz multimedijalne radionice kreativnog pisanja, dokumentarnog i animiranog filma i stripa udruga istražuje poziciju i probleme marginaliziranih skupina, posebno onih institucionaliziranih, te ispituje mogućnosti, metode i načine umjetničkog rada u takvim kontekstima.

Radionica crtanja stripa Ja, superjunakinja! daje mogućnost kreiranja vlastitog svijeta u kojem polaznice mogu biti superjunakinje kakve žele biti. Kreativnim konceptom upoznaju sebe i osnažuju kroz ulogu superjunakinje. Polaznice radionice mogu se upoznati s procesom stvaranja stripa, od kreiranja likova do scenarija. Predznanje o stripovima nije potrebno, niti bilo kakve crtačke sposobnosti, zato jer se svi zadaci baziraju na jednostavnosti i originalnosti.

voditeljice: Helena Janečić & Luiza Bouharaoua

Helena Janečić (HR)

Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. Diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u 2003. godine, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kroz strip i slikarstvo bavi se prikazivanjem neistražene ili zanemarene queer povijesti (pastoralne slike slavonskih snaša). Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.). Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Luiza Bouharaoua (HR)

Luiza Bouharaoua je programska koordinatorica Skribonauta, voditeljica umjetničkih i kulturnih programa u kaznionicama i zatvorima, osnivačica i jedna od direktorica festivala Zgodne žene spašavaju stvar namijenjenog radu s djevojkama i djevojčicama u institucijama i promociju umjetničkog rada žena. Producentica je dokumentarnog omnibusa Slobodni vikend, kojeg su snimili zatvorenici kaznionice u Lipovici, te kratkog dokumentarnog filma Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile, dobitnika nagrade za Etiku i ljudska prava na 25. Danima hrvatskog filma. Piše prozu te je do sada uključena u regionalni zbornik Izvan koridora: Najbolja kratka priča 2011. (VBZ, 2011.) te antologiju mladih hrvatskih proznih autora Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.). Jedna je od finalistica natječaja za kratku priču Festivala europske kratke priče 2016.

7/11/2016
—17/11/2016

19—21 h

Dom Dugave (Zagreb)